Vaak wordt gezegd dat u “er maar mee moet leren leven”. Milde duimbasis artrose kan echter effectief worden behandeld! Hoe kan een handtherapeut u helpen uw duimbasis pijn te verminderen? We vragen het aan Michelle Klaver, die is gespecialiseerd in handtherapie en hierin jarenlange ervaring heeft.
1. Wat is artrose?
Artrose is het voortschrijdende verlies van gewrichtskraakbeen, ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Het kraakbeen kan op den duur zelfs geheel verdwijnen, waardoor bot uiteinden dan tegen elkaar aankomen. Artrose kan elk gewricht in uw lichaam aantasten, zeker de gewrichten van uw handen.
2. Waarom komt artrose voor in het duimbasisgewricht ?
Het meest gebruikte gewricht van de hand is het duimgewricht. Duimbasis artrose (ook wel duimbasisslijtage genoemd) is daarom de meest voorkomende vorm van gewrichtsslijtage in een hand.
3. Wat zijn duimbasis artrose symptomen?
Duimbasis artrose symptomen die vaak voorkomen is een diepe, zeurende pijn in duimbasis, dat is onderaan de duim en verstijving van het gewricht die geleidelijk begint en erger wordt bij activiteit. In verder gevorderde stadia gaat artrose in duimbasis ook gepaard met duimbasis instabiliteit, zwellingen en vervorming van het gewricht. De meest voorkomende differentiële diagnose is Quervain’s tenosynovitis.
4. Welke problemen ondervinden mensen hierdoor?
Door deze factoren ontstaat er krachtsverlies waardoor er een verminderde grijpfunctie en pincetgreep zal ontstaan. U zal uw hand veel minder gebruiken als het gebruik van de duim pijnlijk is. U zal dat met name merken bij bijvoorbeeld een glas vast pakken, het schrijven, het openen van potten of omdraaien van een sleutel.
5. Wat is de oorzaak van artrose in duimbasis?
Duimbasisslijtage kan op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaak van duimbasis artrose is het ouder worden. Ruim 35 procent van de mensen boven de 55 jaar heeft er last van, met name vrouwen. Daarnaast kan door intensief sporten of zwaar werk overbelasting ontstaan die voor extra duimbasis slijtage zorgt. Denk bijvoorbeeld aan een kapper of musicus. Het kan ook ontstaan door directe beschadiging van een van de bandjes (“ligamenten”) of na een breuk. Ook erfelijke aanleg kan een rol spelen.
6. Waarmee start een handtherapeut precies?
70% van de patiënten met CMCI artrose kan succesvol conservatief behandeld worden zonder operatie. Oefentherapie is vooral effectief in de vroege fase van artrose. Het doel van de behandeling artrose duim is vermindering van de pijn en herwinnen van soepelheid en stabiliteit van de duim. Daarmee kan de beweeglijkheid en functie van de hand en pols ook worden verbeterd.
7. Welke behandeltechnieken gebruik je ?
Ik stem de duimbasis artrose behandeling af op de klachten, wensen en verwachtingen van de patiënt. Daarnaast op welke gewrichten in de hand zijn aangedaan. Bij CMC-1 artrose staat de duim niet meer in de juiste positie. Om de positie te verbeteren en zo bot op bot contact te verminderen starten we met coördinatie-oefeningen. Zodra de coördinatie is verbeterd vervolgen we met krachtoefeningen.
8. Wat is het effect van een duimbrace in combinatie met handtherapie?
Oefeningen duimbasis artrose en yoga als oefentherapie, in combinatie met het dragen van een CMC-1 duimbrace voor de bescherming van het gewricht geeft veelal gunstige effecten zonder dat er een chirurg aan te pas hoeft te komen. Daarnaast kan een duim brace de duim tijdens activiteiten ook ondersteunen. Diverse onderzoeken laten gunstige effecten zien op reductie van de pijn.
9. In welke gevallen is er toch een duimbasis artrose operatie noodzakelijk?
Patiënten hebben vergevorderde artrose indien de duimpositie niet meer te corrigeren is met medical taping, het dragen van een duimbasis artrose brace en de pijn duimbasis aanhoudt, ondanks duimbasis artrose oefeningen. Het beperkt inspuiten van corticosteroïden injecties zou wellicht nog een oplossing kunnen zijn om pijn te verminderen of weg te nemen. Als ook dat onvoldoende verbetering oplevert kan een patiënt in aanmerking komen voor een operatieve reconstructie.
10. Hoe kan een handtherapeut helpen na de operatie duimbasis artrose?
In de regel krijgt u gedurende twee tot drie weken na de ingreep een gipsspalk. U doet er goed aan in die periode om uw hand hoog te houden om zwelling te voorkomen. U ontvangt hiervoor een mitella of sling. Meteen nadat het gips eraf mag, kunt u direct starten met handtherapie. U krijgt hiervoor een verwijzing mee vanuit de poli kliniek. De pols en de duim voelen eerst stijf aan en zijn mogelijk gezwollen. Actieve oefentherapie en adviezen over wat u beter wel en niet kan doen zal u helpen om de mobiliteit en functie weer snel op peil te krijgen. Meestal duurt het enige weken tot maanden voordat de pijn helemaal over is en de kracht in de duim volledig terug is.
11. Wat zijn jouw tips voor mensen met duimbasis artrose?
7 tips om duimbasis artrose te verminderen:
1️⃣ Bezoek op tijd een handtherapeut
2️⃣ Wees gedisciplineerd met de duimbasis artrose oefeningen. Dit vergroot de duim functie.
3️⃣ Draag de duimbasis brace regelmatig, vooral bij belasten en in de nacht. Dit voorkomt pijn.
4️⃣ Vind alternatieve manieren voor bepaalde handelingen om de duim te ontlasten
5️⃣ Swipe minder 😉
6️⃣ Wissel activiteiten af met rust
7️⃣ Zorg voor goede voeding, probeer natuurlijke ontstekingsremmers, zoals groenlipmossel, kurkuma en gember
Wilt u ook uw duimartrose pijnklachten beheersbaar maken? Neem dan gerust contact met mij op via info@fysiomasters.nl of via 06-10343160. Er weten al veel patiënten de weg naar Fysio Masters in Laren, Eemnes, Blaricum, Huizen en Baarn te vinden en u bent ook van harte welkom!