Wat zijn de symptomen van bekkeninstabiliteit?
Wanneer er een grote mate van beweging of verzwakking van het bekken is, is er sprake van bekkeninstabiliteit ofwel symfysiolyse. Dit kan zorgen voor pijnklachten rondom het bekken, de heup en de billen.
Veelvoorkomende symptomen waaraan bekkeninstabiliteit te herkennen is:
- Pijn in de onderrug, rond het stuitbeen
- Pijn aan de achterkant en/of voorkant van het bekken rond het schaambeen
- Uitstralende pijn in de bil, de heup, liezen of schaambeen, richting het been (knie of hamstring)
- Verstijfde spieren (in de bil of lage rug)
- Startpijn bij het beginnen met lopen na lang zitten, lopen, traplopen, langdurig zitten, opstaan en omdraaien in bed
- Moeite met het blijven staan op één been
- Pijn tijdens menstruatie of seksuele gemeenschap
- Vermoeidheid
Wat is de oorzaak van bekkeninstabiliteit?
De bekkenring wordt gevormd door verschillende botdelen en gewrichten. Deze ring is heel belangrijk bij het overbrengen van kracht tussen de romp en de benen. Aan de achterkant komen de twee bekkenhelften samen aan weerszijden van het heiligbeen door de zogeheten SI-gewrichten. Wanneer er instabiliteit in deze gewrichten ontstaat kan dit pijn veroorzaken. Dit wordt bekkeninstabiliteit genoemd.
Bekkeninstabiliteit is een veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Zo’n 50%-60% van de zwangere vrouwen heeft klachten, variërend van lichte klachten tot ernstige bekken pijn. Bekkeninstabiliteit kan ook ontstaan als gevolg van ongeluk of een sportblessure, waardoor mannen er ook last van kunnen hebben.
De meest voorkomende oorzaak van bekken klachten:
- Zwangerschap
- Irritatie aan de SI-gewrichten
- Verkeerd bewegingspatroon
- Asymmetrie in het bekken (scheefstand en/of beenlengteverschil)
- Verslapping in de buikspieren
Bekkeninstabiliteit door zwangerschap
Bekkeninstabiliteit wordt door vrouwen vaak tijdens of kort na de bevalling ervaren. Het hormoon ‘Relaxine’ zorgt ervoor dat de bekkengewrichten soepeler worden als voorbereiding op de bevalling. Maar bij sommige vrouwen wordt het bekken te soepel en beweeglijk waardoor de banden overbelast raken en soms beschadigen als er grote kracht op het bekken uitgeoefend wordt. Dit wordt bekkeninstabiliteit genoemd en kan vanaf de 14e week van de zwangerschap ontstaan en gelijkmatig verergeren. Mogelijk kan de leeftijd waarop de vrouw haar eerste kind krijgt van invloed zijn op het ontstaan van bekkeninstabiliteit, hoe ouder, hoe groter de kans op bekkeninstabiliteit.
Bekkeninstabiliteit bij niet-zwangere vrouwen & mannen
Instabiliteit van het bekken kan ook bij niet-zwangere vrouwen en bij mannen voorkomen. Wanneer de dwarse en schuine buikspieren verslapt zijn kan dit leiden bekkenklachten. Een sportblessure of ongeval kan ook leiden tot verrekte of gescheurde bekkenbanden. Denk aan een val met de fiets of paardrijden, of door overbelasting bij lange afstand hardlopen. De klachten die men ervaart zijn vergelijkbaar met de klachten tijdens of na de zwangerschap. Asymmetrie in het bekken of een onverwachte, snelle wijziging van een normale beweging kan ook een oorzaak zijn van bekkeninstabiliteit. Een andere oorzaak is een niet rechte uitlijning in de bekkengewrichten.
Uw behandeling bij bekkenpijn
De behandelmethoden van Fysio Masters zijn erop gericht om de symmetrie en de stabiliteit van het bekken te verbeteren. Hierdoor komt het bekken opnieuw in balans, waardoor de pijn en stijfheid vermindert of zelfs verdwijnt.
Tijdens de uitgebreide intake onderzoeken we uw bekken en lage rug en bekijken we hoe uw bekkenbodemspieren werken. Tijdens deze intake krijgt u inzicht waar uw klachten vandaan komen, wat ook stimulerend werkt voor de bekkeninstabiliteit oefeningen die u thuis moet gaan doen. Op basis van de uitgebreide intake stellen we een behandelplan voor u op.
Het lichaam heeft rust nodig om de gewrichten en banden te herstellen. Daarnaast heeft het ook beweging nodig om spieren te versterken. Daarom richten we ons ook op advies voor het verbeteren van de lichaamshouding en spieroefeningen ter preventie van bekkenpijn.
Behandelmethoden bij bekken pijn
Fysio Masters maakt gebruik van specifieke bekkenbodemfysiotherapie technieken. We helpen u graag bij het verhelpen of verminderen van uw bekken en lage rug pijn. Met behulp van een uitgebreide intake en onderzoek wordt bepaald welke behandelmethode het meest effectief is voor uw klachten het meest effectief is. Veel patiënten hebben baat gehad bij de onderstaande behandelmethoden:
- Spinal Mouse rugscan
- Bekkenbodemfysiotherapie technieken (zoals de 4xT methode, Mulligan Concept en ATM Wiersma)
- Dry Needling
- Manuele therapie
- Medical taping
- Bekkenband
- Bekkeninstabiliteit oefeningen
Patiëntervaringen Fysio Masters
“Via ATM methode is mijn rug en bekken gecorrigeerd, hierdoor ben ik weer mobieler geworden. Ook goede tips meegekregen om het zo te houden”. Zorgkaart Nederland – 8 juli 2019
“Op aanraden van een familielid heb ik een afspraak gemaakt bij Samira Waanders ivm met rug- heup-klachten en een slijmbeursontsteking alsmede niet goed kunnen wandelen. Zij heeft mij zeer deskundig behandeld en uitstekende adviezen gegeven om deze klachten te verbeteren. Na verloop van tijd zijn de klachten verdwenen en kan ik weer deelnemen aan een stevige wandeling. Hier ben ik enorm gelukkig mee.” Zorgkaart Nederland – 10 december 2019.
“Kundig en prettig geholpen – niet alleen deze keer maar ook de keren ervoor in de jaren dat ik er kom. Echt, Luuk van Aller is een hele goede, fijne therapeut!” Zorgkaart Nederland – 24 november 2023.
Afspraak maken
Heeft u last van bekkeninstabiliteit symptomen? Veel patiënten zijn met name door de Arthro Translatie Methode van hun rug- en bekkenklachten afgekomen en gaan nu pijnvrij door het leven! Laat een gespecialiseerde fysiotherapeut van Fysio Masters naar uw pijnklachten kijken en voor u een behandelprogramma opstellen. Dan kunt u daarna goed geïnformeerd besluiten wat u wilt doen.
06-10343160 Whatsapp +31610343160 Online afspraak maken