Wat is COPD fysiotherapie?
COPD Fysiotherapie leert u omgaan met COPD en helpt u om uw longfunctie, spierfunctie, inspanningscapaciteit zoveel als mogelijk op peil te houden. Door op een verantwoorde manier aan uw conditie te werken wordt kortademigheid tegengegaan.
Bij welke klachten wordt COPD fysiotherapie toegepast?
De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Diseases (chronische obstructie van de luchtwegen). Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Huisartsen adviseren COPD fysiotherapie indien een patiënt er niet in slaagt voldoende fysiek actief te zijn.
Een gezonde leefstijl en voldoende beweging om daarmee de conditie op peil te houden is voor COPD-patiënten van levensbelang. Echter, bij inspanning nemen juist de benauwdheid en hoestbuien vaak toe. Omdat het teveel moeite kost en vanwege de angst voor kortademigheid zien veel COPD patiënten van bewegen af. Daardoor kan hun conditie verder verslechteren.
Wat zijn de doelstellingen van COPD fysiotherapie?
Een COPD fysiotherapeut kan u begeleiden in het zelfstandig uitvoeren van oefeningen en fysieke activiteiten. Hij zal ook voorlichting geven gericht op kennis, zelfstandigheid en u aanmoedigen tot en aanleren van een gezonde leefstijl. Jaarlijks bezoeken bijna 45% van patiënten met COPD de longfysiotherapeut.
De COPD fysiotherapie behandeling is vooral gericht op:
- Bewustwording over wat u beter wel en niet kunt doen om daarmee activiteiten en inspanning beter in evenwicht te brengen.
- Aanleren van ademhalingstechnieken, waardoor u minder last heeft van benauwdheid en u minder vatbaar wordt voor een longaanval.
- Vergroten van inzicht hoe u kan omgaan met plotselinge toename van klachten. U herkent patronen en kan zelf beter inschatten wat u dan moet doen.
- Verbeteren van uw conditie door een speciaal oefen programma (individueel of in groepsverband). Dit vermindert van kortademigheid en verbetert uw inspannings vermogen.
Waarom COPD fysiotherapie gebruiken?
Een fysio behandeling is het belangrijkste onderdeel van het zorgprogramma COPD. In onderzoek is op basis van patiënt ervaringen COPD fysiotherapie bewezen effectief gebleken. Afname van symptomen, verbetering van inspannings vermogen en afname van angst en depressie bij COPD patiënten is hierbij aangetoond.
Uw inspanning met gespecialiseerde longfysiotherapie wordt dus meestal beloond. U ontwikkelt meer spierkracht zodat u sterker wordt en meer zuurstof kan opnemen. Daardoor gaat u efficiënter om met zuurstof en kan u er langer gebruik van maken. Doordat u minder klachten hebt en weet hoe u met COPD aanvallen kunt omgaan groeit uw zelfvertrouwen.
Wat kan een COPD fysiotherapie in 2020 voor u betekenen?
De gespecialiseerde COPD fysio heeft na de opleiding fysiotherapie een erkende opleiding COPD gevolgd. Bij Fysio Masters heeft Faranak Memarian zich hierin gespecialiseerd. Zij heeft de benodigde expertise in huis om u te helpen en volgt hierbij de bewezen COPD richtlijn KNGF. Uit onderzoek blijkt dat met deze richtlijn longaanvallen kunnen worden voorkomen of uitgesteld zodat uw longen niet verder achteruitgaan. Voor een optimaal behandelresultaat met behoud van effecten op lange termijn, moet de COPD behandeling fysiotherapie van langere duur zijn en na de behandelperiode periodieke terugkomsessies bevatten.
Onze Behandelmethoden
De behandeling start met een intake. Bij de eerste afspraak zal de fysiotherapeut uitgebreid de tijd nemen om met u te praten. Hij zal het stadium en de ernst van uw COPD longklachten vaststellen met een aantal testen. Iemand met COPD moet vaak moeite doen om zich in te spannen. De fysio zal daarom uw inspanningsvermogen meten die wordt bepaald door spierkracht en conditie. Door de kracht in bepaalde spiergroepen te meten, leren we meer over zijn functioneren. Via een loop- en of fietstest bepaalt de fysiotherapeut uw uithoudingsvermogen.
Vervolgens zal de fysio samen met u de COPD revalidatie aanpak op uw situatie afstemmen. Tijdens de conditietraining controleert de fysiotherapeut uw ademhaling, uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed. Dit gebeurt met een saturatiemeter aan uw vinger. Hij verwacht ook van u dat u thuis meer gaat bewegen en de ademhalingsoefeningen toepast. Na een aantal maanden zal hij de behandeling evalueren en met u bespreken hoe u zelf de behaalde resultaten kunt vasthouden.
Tijdens het COPD behandeltraject maken wij gebruik van:
- Ademhalingsoefeningen
- Inademspiertraining
- Advies voor lichaamshouding
- Ontspanningsoefeningen
- Conditietraining door een Beweegprogramma hart-, vaat- en long in onze oefenzaal
- Fysiotherapie COPD oefeningen
- Threshold PEP (ademhalingstrainer)
COPD fysiotherapie vergoeding
Vanaf 2019 wordt fysiotherapie en oefentherapie voor mensen met COPD GOLD 2, 3 en 4 vanaf de eerste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Wel is het aantal behandelingen waarop u in het eerste behandeljaar en de daarop volgende jaren (de onderhoudsfase) aanspraak kunt maken gemaximeerd. Dit is afhankelijk van het stadium en de ernst van uw COPD symptomen en of u in het 1e behandeljaar zit of in de onderhoudsfase.
Uw fysio bepaalt, al dan niet in overleg met uw arts, in welke groep (A,B,C,D) u valt. Hij zal daarvoor een COPD Assessment Test (CAT) afnemen. Dat wil niet zeggen dat u altijd in dezelfde groep blijft. Dit kan veranderen afhankelijk van het verloop van uw COPD. Wilt u precies weten hoeveel behandelingen u vergoed krijgt? Vraag naar de voorwaarden voor copd fysiotherapie vergoeding bij uw eigen zorgverzekeraar of vraag het aan Faranak Memarian.
Afspraak maken
Bent u tussen de 40 en 70 jaar en hoest u regelmatig? Of bent u snel buiten adem? Dan kan dit een teken zijn dat u COPD heeft. Wacht daarom niet langer totdat de symptomen verergeren. Neem gerust contact met ons op en start uw longrevalidatie.
06-10343160 Whatsapp +31610343160 Online afspraak maken