Wat is EPTE therapie? Ontdek de Innovatieve Behandeling voor Chronische Peesklachten
EPTE (Echogeleide Percutane Therapeutische Electrolyse), ook bekend als EPI (Intratissue Percutaneous Electrolysis), is een geavanceerde behandeling speciaal ontworpen voor chronische pees-, band-, spier- en gewrichtsklachten die niet vanzelf genezen.
EPTE therapie maakt gebruik van PNE (Percutane Naald Electrolyse) onder echogeleiding. Percutaan betekent ‘door de huid’ en electrolyse is een chemische reactie. Een dry needle wordt onder echogeleiding precies op de juiste plek geplaatst, waardoor de behandeling veilig en effectief is. Kleine elektrische stroompjes worden direct naar het getroffen gebied gestuurd, wat de aanmaak van nieuw, gezond weefsel versnelt en de genezing bevordert terwijl pijn wordt verminderd.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat EPTE therapie zeer effectief is, vooral in combinatie met een oefenprogramma. Onze praktijkervaring met honderden patiënten bevestigt dit: het behandelde gebied herstelt veel sneller, wat essentieel is voor sporters. Bovendien vermindert deze methode het aantal benodigde fysiotherapiesessies, wat zowel tijd als kosten bespaart.
Bij welke blessures is EPTE therapie effectief?
EPTE therapie (Percutane Electrolyse Therapie) is bewezen effectief voor zowel acute als chronische klachten aan pezen, banden, spieren en gewrichten. Heeft u langdurige klachten die al meer dan 3 maanden aanhouden? Ontdek hoe EPTE therapie u kan helpen.
Lijst van indicaties
Peesklachten:
- EPTE therapie biedt een effectieve oplossing voor diverse peesklachten, waaronder:
- Tendinopathie (peesletsel), tendinitis (ontsteking) en tendinose (veroudering)
- Chronische peesontstekingen / peesplaatontsteking
- Voetpijn / hielspoor / fascitis plantaris
- Achillespeesklachten, achillespees ontsteking
- Hamstringblessure
- Kniepeesontsteking / jumpersknee, patellapees ontsteking
- Schouderpeesontsteking / supraspinatus peesontsteking / infraspinatus peesontsteking
- Tenniselleboog / epicondylitis lateralis
- Golfersarm, golferselleboog / epicondylitis medialis
- Peesproblemen in de onderarm (flexoren en extensoren)
- Vingerpees problemen zoals Dupuytren, Quervain en triggervinger
Bursitis (slijmbeursonsteking):
- Behandelbare bursitislocaties zijn onder andere:
- Bovenarm / schouder, onder het schouderdak
- Kniepees
- Achillespees
Capsulo- en ligamentaire klachten:
- EPTE therapie kan ook helpen bij klachten aan kapsels en banden zoals:
- Kniebanden
- Enkelbanden
- Frozen shoulder
Entrapment neuropathieën:
- Voor zenuwbeknellingen biedt EPTE therapie verlichting bij:
- Carpaal tunnel syndroom
- Morton’s neuroma
Myogene spierklachten
- EPTE therapie is effectief bij spierklachten zoals:
- Gespannen nekspieren
- Achterste buikwandspieren / pubalgia / Gilmore’s groin
Hoe werkt EPTE therapie?
Tijdens een intakegesprek diagnosticeert de fysiotherapeut uw klacht met behulp van een functieonderzoek. Om de oorzaak van uw pijnklachten nauwkeurig in beeld te brengen, kan de fysiotherapeut een echo maken waarbij u live kunt meekijken. Blessures en ontstekingen zijn vaak goed zichtbaar op een echo. De therapeut bespreekt de bevindingen met u en indien EPTE therapie geschikt is, wordt dit als behandelmethode voorgesteld.
Bij de EPTE-behandeling wordt een flinterdunne dry needle-naald precies op de kern van de ontsteking of overbelasting ingebracht. Deze naald wordt aangesloten op een gecertificeerd apparaat dat drie keer drie seconden een elektrische stroom toedient. Deze lage intensiteit elektrische stroom veroorzaakt elektrolyse.
De elektrochemische reacties verbeteren de bloedcirculatie en veranderen de pH-waarde van zuur naar neutraal. Vooral bij chronische ontstekingen stopt het lichaam vaak zelf het peesherstel. EPTE stimuleert de celstofwisseling precies op de plek waar dat nodig is, waardoor het peesherstel weer op gang komt. Percutane electrolyse bevordert het lichaamseigen herstelvermogen voor de aanmaak van nieuw peesweefsel, wat zorgt voor een sneller herstel.
Wat zijn de voordelen van EPTE therapie?
EPTE therapie biedt diverse voordelen voor de behandeling van chronische en acute peesklachten. Hier zijn de belangrijkste voordelen van deze innovatieve methode:
- Nauwkeurige behandeling: Dankzij echografie kunnen we specifiek het aangedane weefsel behandelen zonder gezond weefsel te beschadigen
- Pijnvrij en snel: De behandeling is pijnloos, kortdurend en zonder negatieve bijwerkingen
- Snel herstel peesklachten: In 3-6 sessies, gecombineerd met een opbouwend oefenprogramma, is pijnvrij functieherstel mogelijk
- Hoog slagingspercentage: Onze praktijk heeft uitstekende behandelresultaten bij langdurige chronische klachten
- Sneller dan andere therapieën: EPTE therapie werkt sneller en efficiënter dan traditionele behandelingsmethoden
- Versnelde pijnvermindering: Het vermindert pijn, verkort de revalidatietijd en bespaart op uw fysiotherapiebehandelingen
Hoeveel EPTE behandelingen heb ik nodig?
Het aantal EPTE behandelingen varieert per persoon, afhankelijk van de aard en ernst van de klachten. De meeste patiënten ervaren pijnverlichting na 2 tot 3 wekelijkse behandelingen. Daarna wordt de belasting geleidelijk weer opgebouwd. Voor volledig herstel zijn gemiddeld nog 1 tot 3 extra behandelingen nodig. Bij chronische tendinopathieën kan het langer duren om volledig pijnvrij te worden. EPTE therapie is het meest effectief in combinatie met opbouwende krachtoefeningen, wat zorgt voor optimaal herstel peesklachten. Uw eigen motivatie en inzet zijn hierbij cruciaal.
Is EPTE therapie pijnlijk?
Een behandeling met Percutane Electrolyse is doorgaans niet pijnlijk. De gebruikte naald is zeer dun, vergelijkbaar met de naald die bij dry needling wordt gebruikt. Tijdens het toedienen van het elektrische stroompje kunt u een branderig gevoel ervaren. Dit ongemak is meestal minder bij de tweede en derde behandeling.
Zijn andere methoden minder effectief dan PNE?
Traditionele behandelingen voor peesklachten omvatten manuele therapie, rust, spalken, massages, ontstekingsremmers, acupunctuur en corticosteroïde-injecties. Hoewel deze methoden enige verlichting kunnen bieden, zijn ze vaak minder effectief op de lange termijn. PNE met EPTE therapie biedt een actieve behandeling die gericht is op het herstel van het aangetaste weefsel. Onderzoek toont aan dat deze methode sneller en duurzamer herstel bevordert in vergelijking met passieve of medicinale behandelingen.
Wie zijn er bevoegd bij Fysio Masters?
In onze praktijk is Johan Jaramillo, een specialist in spier- en peesklachten, speciaal opgeleid en gekwalificeerd voor EPTE/PNE/EPI-therapie. Hij verzorgt de EPTE behandelingen met gecertificeerde Enraf Nonius medische apparatuur. Johan heeft uitgebreide ervaring met EPTE therapie en past deze dagelijks toe in onze praktijk in Laren.
EPTE behandel resultaten bij Fysio Masters
“Vernieuwende behandelmethode, zeer goed resultaat (en snel!) Prettig persoon, heel duidelijk en transparant”. Zorgkaart Nederland – 17 januari 2024.
“Ik kan Johan Jaramillo iedereen van harte aanbevelen. Hij is niet alleen zeer deskundig maar ook nog eens een heel prettig persoon. Ik ben helemaal van mijn klachten af. Iedere week nam hij de tijd om de week ervoor te evalueren en zijn behandeling daar ter plaatse aan aan te passen. Johans’ behandelingen zijn vooral gericht op samenwerken. Daarnaast heb ik zeer goede en pijnloze ervaring met PNE gehad”. Zorgkaart Nederland – 19 februari 2024.
“Had veel last van mijn pezen, fysiotherapeut stuurde mij door naar Jaramillo, die een echo maakte en constateerde ontstekingen. Heeft dit fantastisch behandeld en ik ben verlost van de pijn”. Zorgkaart Nederland – 5 juni 2024.
Komt u in aanmerking voor vergoeding van EPTE therapie?
U heeft recht op vergoeding door uw zorgverzekeraar vanuit uw aanvullende verzekering. EPTE therapie kost niets extra, het is namelijk onderdeel van de fysiotherapiebehandeling. Fysio Masters heeft overeenkomsten gesloten met álle zorgverzekeraars. Indien u niet of onvoldoende verzekerd bent, dan brengen we het reguliere fysiotherapie tarief in rekening.
Heeft u een verwijzing nodig voor EPTE therapie?
Voor een intake en EPTE behandeling heeft u geen verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Fysio Masters streeft ernaar om u binnen 24 uur na aanmelding te behandelen. Ons team is flexibel en staat 6 dagen per week klaar om afspraken in te plannen.
Neem vandaag nog contact met ons op
Heeft u last van pees- of spierklachten en wilt u snel van uw pijn af en snel herstellen? Maak dan vandaag nog een afspraak (online) voor EPTE therapie en vermijd lange fysiotherapie trajecten. U bent van harte welkom!
06-10343160 Whatsapp +31610343160 Online afspraak makenVeelgestelde vragen over EPTE Therapie:
Is EPTE hetzelfde als dry needling?
Nee, EPTE en dry needling zijn niet hetzelfde. Beide technieken maken wel gebruik van dunne naalden. Bij Dry Needling wordt de naald ingebracht in spierknopen of triggerpoints om deze te deactiveren waardoor de pijn snel vermindert. Bij EPTE therapie wordt met een naald een elektrische stroom naar het aangetaste peesgebied gestuurd waardoor het herstel van weefsel zal versnellen.
Het verschil tussen EPTE en PNE?
EPTE en PNE zijn beide varianten van percutane electrolyse therapie. EPTE is een echogeleide percutane elektrolyse therapie waarbij de intensiteit van de impulsen laag is, maar de tijdsduur lang. Bij PNE is de intensiteit van de impulsen juist hoog, maar de tijdsduur kort. Uw EPTE therapeut kan u adviseren welke methode bij uw aandoening het meest effectief is.
Zijn er contra-indicaties voor EPTE therapie?
Percutane elektrolyse is een veilige methode, maar wees voorzichtig bij de volgende omstandigheden:
- Gewrichtsprothesen
- Pacemakers
- Zwangerschap
- Kanker of oncologische behandeling
- Thrombophlebitis
- Huidproblemen
- Neuro sensorische afwijkingen
Doet EPTE pijn?
Een behandeling middels Percutane Electrolyse is niet pijnlijk. De naald is namelijk zeer dun, vergelijkbaar met de naald die gebruikt wordt bij dry needling. Een mogelijk EPTE therapie nadeel is dat u tijdens het toedienen van het stroompje een wat brandende, diepe EPTE pijn na de behandeling ervaart. Bij de tweede en derde behandeling is dit echter in de meeste gevallen al minder.
Zijn andere methoden minder effectief dan EPTE?
De traditionele behandeling van peesklachten bestaat onder meer uit manuele therapie, rust, spalken, massages, ontstekingsremmers, acupunctuur, of cortisone injecties. Deze behandelmethoden zijn echter aantoonbaar minder effectief in vergelijking met een actieve behandeling met behulp van EPTE therapie.
Wat is de vergoeding voor EPTE therapie?
U hebt recht op vergoeding vanuit de zorgverzekeraar vanuit uw aanvullende verzekering. EPTE therapie kost niets extra, het is namelijk onderdeel van de fysiotherapiebehandeling.
Wat kost een EPTE behandeling?
Indien u niet (voldoende) bent verzekerd ontvangt u een nota voor € 48,50 per EPTE behandeling. Als u zich aanvullend heeft verzekerd voor fysiotherapie dan heeft u recht op vergoeding vanuit uw aanvullende verzekering.
Is er wetenschappelijk bewijs voor EPTE?
De effectiviteit en veiligheid van EPTE en PNE is onder meer aangetoond met een breed scala aan onderzoeken. Ter illustratie een aantal voorbeelden:
Abat, F., Diesel, W. J., Gelber, P. E., Polidori, F., Monllau, J. C., & Sanchez-Ibañez, J. M. (2014). Effectiveness of the Intratissue Percutaneous Electrolysis (EPI®) technique and isoinertial eccentric exercise in the treatment of patellar tendinopathy at two years follow-up. Muscles, ligaments and tendons journal, 4(2), 188–193.
Asensio-Olea L, Leirós-Rodríguez R, Marqués-Sánchez MP, de Carvalho FO, Maciel LYS. Efficacy of percutaneous electrolysis for the treatment of tendinopathies: A systematic review and meta-analysis. Clin Rehabil. 2023
Rodríguez-Huguet, M., Góngora-Rodríguez, J., Lomas-Vega, R., Martín-Valero, R., Díaz-Fernández, Á., Obrero-Gaitán, E., Ibáñez-Vera, A. J., & Rodríguez-Almagro, D. (2020). Percutaneous Electrolysis in the Treatment of Lateral Epicondylalgia: A Single-Blind Randomized Controlled Trial. Journal of clinical medicine, 9(7), 2068. https://doi.org/10.3390/jcm9072068
Contra-indicaties voor EPTE Therapie
Percutane elektrolyse is een veilige methode, maar wees voorzichtig bij de volgende omstandigheden: gewrichtsprothesen, pacemakers, zwangerschap, kanker of oncologische behandeling, thrombophlebitis, huidproblemen en neuro sensorische afwijkingen.