Wat zijn de symptomen van een gebroken pols?
De pols bestaat uit de uiteinden van het spaakbeen, de ellepijp en de handwortelbeentjes. Bij een gebroken pols is er sprake van een barst of breuk van het spaakbeen, ellepijp of beide botten nabij de pols. Soms is er alleen een scheurtje in het bot. Maar vaak is er echter bij een polsbreuk ook sprake van verplaatsing van de botstukken. Behalve een letsel van het bot is er ook altijd een kneuzing van de pezen, spieren en eventueel vaten en zenuwen.
Maar hoe kunt u een gebroken pols herkennen? Typische gebroken pols symptomen zijn bijvoorbeeld:
- Hevige pols pijn in het gebied van de breuk
- Toenemende pijn bij bewegen
- Uitstralende pijn naar de vingers en onderarm
- Zwelling in bovenoppervlak pols en hand
- Afwijkende pols stand
- Bewegingsbeperking van pols en vingers
Wat zijn de oorzaken van een gebroken pols?
Eén op de tien gediagnosticeerde gebroken botten in Nederland is een polsfractuur. Dit kan ontstaan als gevolg van een trauma zoals vallen. En dan voornamelijk doordat men zichzelf probeert op te vangen met de armen recht vooruit.
Er zijn verschillende polsfractuur soorten. De meest voorkomende is de ‘Colles fractuur’, die ontstaat doordat de pols achterover klapt, wat vaker bij ouderen voorkomt. Bij de ‘Smit fractuur’ is de pols voorover geklapt. En bij een ‘Barton fractuur’ is het voorste of achterste deel van het gewricht gebroken of gescheurd.
Als u bent gevallen en als gevolg daarvan de hierboven beschreven gebroken pols symptomen ervaart, doet u er verstandig aan om naar de spoedeisende hulp gaan of naar uw arts. Zij zullen vervolgens een complete diagnostische röntgenfoto of MRI-scan laten maken en ook vaststellen of u uw pols gebroken heeft. In de meeste gevallen gaan mensen met breuken naar een arts die gespecialiseerd is in botten en gewrichten, ofwel de orthopeed. Wanneer uw fysiotherapeut vermoedt dat u een polsfractuur heeft, zal zij u vervolgens ook doorverwijzen. De fysio zal ook vaststellen of er letsel ontstaan is door het gebroken bot aan andere gewrichten, spieren, zenuwen en bloedvaten in uw hand en pols.
Uw gebroken pols en scheurtje in pols behandeling
Wanneer de botstukken niet of nauwelijks verplaatst zijn, kan het aanleggen van een gipsspalk dan ook voldoende zijn. Wanneer er wel sprake is van een verplaatsing, moet het worden ‘gezet’ onder plaatselijke verdoving of bij een ernstige breuk geopereerd.
Na de operatie kan de arts voor een bepaalde periode gips of een mitella voorschrijven. Deze heeft als doel om het gebied te immobiliseren totdat de breuk of scheurtje in de pols is genezen. Het verschilt hoe lang de genezing duurt. Na een operatie kan de herstelperiode langer zijn, afhankelijk van de ernst van het letsel. Afhankelijk van de persoon en het soort fractuur ligt de gebroken pols hersteltijd tussen de 4 tot 10 weken.
Uw fysiotherapie behandeling bij een gebroken pols
Bij Fysio Masters is de fysiotherapeut Faranak Memarian post-hbo geschoold in de handtherapie. Door onze nauwe samenwerking met huisartsen en specialisten, behalen we optimaal resultaat. Deze handtherapeut zal u voor het gebroken pols hersteltraject en spaakbeen gebroken herstel helpen om de mobiliteit, kracht en functionaliteit die u vroeger had weer terug te krijgen. Zij zal u ook aanleren hoe u fracturen in de toekomst kunt voorkomen.
>>Uw pols in het gips of een mitella
De aangedane structuren krijgen rust door het gips. Door middel van het gips kan de genezing bevorderen. Gedurende deze tijd is het belangrijk dat de arm niet te stijf, zwak of gezwollen wordt. Om te zorgen dat u niet uit de vorm raakt terwijl uw pols nog in het gips of mitella zit, zal de fysiotherapeut daartoe uw schouder, elleboog en vingers in beweging houden. Afhankelijk van de genezing en hoeveelheid activiteit die bij uw breuk is toegestaan, zal de fysio aangeven wanneer u kunt starten met het uitvoeren van voorzichtige gebroken pols oefeningen. De breuk moet daarvoor immers voldoende vastgegroeid zijn of voldoende gestabiliseerd zijn.
>>Herstel gebroken pols na gips
Na het verwijderen van het gips of de mitella, zal uw pols daarna waarschijnlijk stijf zijn en zwak aanvoelen. De fysiotherapeut streeft ernaar om de normale mobiliteit, kracht en functionaliteit van uw pols en arm weer te herstellen. Met behulp van ‘actieve bewegingsbereik oefeningen’ kunt u zelf met gewichten of elastische banden beginnen met weerstandsoefeningen. Daarnaast kan de fysiotherapeut u helpen uw spieren opnieuw te trainen om snel te reageren om uzelf in de toekomst voor een val te behoeden.
De fysiotherapeutische revalidatie omvat:
- Verlichten van zwelling en pijn;
- Verminderen van stijfheid;
- Stimuleren om gewrichten en spieren soepeler te laten bewegen;
- Vergroten van kracht en mobiliteit van arm en pols;
- Beoordelen van de breuk om te evalueren welke activiteiten mogelijk zijn;
- Begeleiden voor het zelfstandig uitvoeren van dagelijkse en ingewikkelde activiteiten;
- Voorkomen van lange termijn invaliditeit;
- Advies ter preventie.
Behandelmethoden bij een gebroken pols
Afhankelijk van de diagnose bepaalt de fysiotherapeut vervolgens welke behandelmethoden het meest effectief zijn voor het herstel van uw gebroken pols. Dit kunnen bijvoorbeeld onderstaande behandelmethodes zijn:
- Handtherapie
- Manuele therapie
- Medical taping
- Pols spalk of pols brace
- Pols oefeningen, zoals:
Maak een afspraak
Heeft u vragen over uw gebroken pols, of wilt u uw consult inplannen? Onze handtherapeut heeft veel kennis en jarenlange ervaring met de behandeling van polsbreuken. Dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling van haar ontvangt.
06-10343160 Whatsapp +31610343160 Online afspraak maken