Wat zijn de kaakgewrichtsklachten symptomen?
Ruim 20% van de Nederlandse bevolking heeft weleens last van hoofd-, hals-, gezicht- en kaakgewrichtsklachten. De symptomen en pijn in het hoofdhalsgebied kunnen erg uiteenlopen. Zo bestaan ze bijvoorbeeld uit:
- Pijnlijk kaakgewricht of geluiden van het kaakgewricht (ofwel knappend kaakgewricht)
- Vermoeide, stijve, gespannen of pijnlijke kaakspieren (ofwel spierspannningsklachten)
- Pijnklachten in de wang of bij het oor
- Moeilijkheden met het openen van de mond (ofwel Trismus)
- Overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen
- Abnormale gebitsslijtage
- Gebitsproblemen (niet goed op elkaar passende gebitselementen, prothese of implantaten)
- (medicatieafhankelijke) Hoofdpijn en migraine, duizeligheid
- Aangezichtsverlamming (ofwel Facialis Parese)
- Oorpijn en oorsuizen (ofwel Tinnitus)
- Nek- en schouderklachten
Wat zijn de oorzaken van kaakgewrichtsklachten?
Kaakgewrichtsklachten hebben te maken met het niet goed functioneren van spieren, zenuwen en gewrichten in het hoofd-halsgebied als gevolg van verhoogde spierspanning, spierverkramping of stoornissen in het kauwstelsel. Deze kunnen ontstaan door uiteenlopende oorzaken, zoals:
- Overbelasting van de pijnlijke kauwspieren (bijvoorbeeld door kauwgom, nagelbijten, penbijten).
- Veelvuldig klemmen of knarsen (ook wel bruxisme), zowel overdag als in de nacht. Door bruxisme raken de kauwspieren vermoeid en verhoogt de druk op de nekwervels, waardoor ook klachten in de schouders, ellebogen of polsen kunnen ontstaan. Door de ligging van de kaak vlak voor het oor komen oorpijn en geluiden in het oor (ofwel tinnitus), maar bijvoorbeeld ook aangezichtsverlammingen voor.
- Stress en emotionele problemen. Als de spanning hoog oploopt, dan ontstaan er knoopjes in de kaakspieren (triggerpoints). Die geven op hun beurt nogal eens pijn op een heel andere plek. Zo ontstaat bijvoorbeeld hoofdpijn boven de ogen door kaakpijn. Ook kunnen nekklachten door stress ontstaan.
- Ten gevolge van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden in het hoofd-halsgebied. Bijvoorbeeld door een overrekking van het gewricht na een klap of beschadiging of scheve kaakklachten na een ongeluk. Ook behandelingen bij tandarts of kaakchirurg, waarbij de mond lang open moet blijven, behoren tot de oorzaken.
- De hoofdhouding gecombineerd met een slechte romphouding.
Uw kaakklachten behandeling
Heeft u te maken met hoofd-, hals-, nek of kaakklachten? Onze gespecialiseerde kaakfysiotherapeut kan u helpen. Deze heeft namelijk een uitgebreide scholing in gewrichts-, spier- en zenuwaandoeningen, tandheelkundige aspecten en specifieke stoornissen die te maken hebben met de bovenstaande regio’s.
De eerste behandeling van de kaakklachten fysio bestaat uit een uitgebreid intakegesprek. Daarbij kijkt hij of zij, naast een lichamelijk onderzoek, naar uw houding en beweging van kaak en hoofd. Vervolgens bespreekt de fysiotherapeut het behandelplan met u. Onze aanpak bestaat daarbij uit een aantal belangrijke vaste onderdelen, in het bijzonder de volgende:
- Het geven van voorlichting en advies. De therapeut legt uit waar de kaakklachten mogelijk vandaan komen. En vooral wat u zelf kunt doen om ze te verminderen en voorkomen.
- Massage van nek- en aangezichtsspieren, het rekken van spieren en bewegen van gewrichten. Vaak maken we daartoe gebruik van behandeltechnieken gericht op de kaak, de schedel en de wervelkolom voor het voorzichtig manipuleren van het kaakgewricht.
- Het aanleren van specifieke (bewustwordings-)oefeningen die u ook thuis kunt oefenen. Het doel hiervan is het dempen van de pijn, verbeteren van de lichaams- of werkhouding, ontspannen van hoofd, nek en schouders en het vergroten van de mondopening.
- Dry Needling. Kaakklachten en hoofdpijn effectief behandelen. Bij triggerpoints (spierknopen) in een van de kauwspieren, zorgt dry needling bij de kaak voor een efficiënte pijnvermindering en een betere functie van de onderkaak (openen van de mond, naar voren bewegen van de onderkaak en zijwaarts bewegen van de onderkaak). Dit ontspant daardoor keer op keer de kaakspieren, zodat uw migraineklachten minder kunnen worden door dry needling. Hoofdpijnklachten kunnen door dry needling dus ook verminderen.
- Uw slaappatroon. Een goed slaappatroon is echter ook één van de voorwaarden om ontspannen en uitgerust wakker te worden zonder hoofd- of nekpijn en druk op tanden en kiezen.
Behandelmethoden bij kaakgewrichtsklachten
Wij bieden de volgende behandelmogelijkheden om uw kaakklachten in het hoofd-halsgebied te verminderen:
- Kaakfysiotherapie
- Oefentherapie (kaakgewrichtsklachten oefeningen)
- Manuele Therapie
- Dry Needling bij kaakklachten
- Triggerpoints behandeling
- Fascia Therapie
Het resultaat
Houdt u er rekening mee dat de behandeling van het hoofd-, hals- en nekgebied best gevoelig kan zijn. Daarentegen zijn de effecten van de behandeling snel merkbaar. Vaak voelt u na een paar keer al verbetering.
Verwijzing nodig?
Wij werken in de fysiotherapiepraktijk ook nauw samen met de huisarts, tandarts, kaakchirurg, orthodontist, KNO-arts, logopedist en andere specialisten. Zij kunnen naar Fysio Masters verwijzen. Een verwijzing van uw arts is echter niet verplicht. U kunt daardoor dus ook op eigen initiatief naar een kaakfysiotherapeut gaan.
Afspraak maken
Heeft u op dit moment kaakgewrichtsklachten? Laat een kaakfysiotherapeut van Fysio Masters ernaar kijken. Deze zal vervolgens een persoonlijk behandelprogramma samenstellen. Neem gerust contact op. Wij helpen u graag!
06-10343160 Whatsapp +31610343160 Online afspraak maken