Wat zijn de symptomen van rugpijn bij zwangerschap?
Rugpijn zwangerschap, dat wil zeggen lage rugpijn en bekkenpijn zijn veelvoorkomende klachten tijdens de zwangerschap, maar ook na de bevalling. De ene vrouw krijgt bekkenklachten in het begin van de zwangerschap, de ander pas later of zelfs pas na de bevalling. Bijna 50% van de zwangere vrouwen krijgt klachten, variërend van wat moeite met bewegen tot ernstige bekkenpijn waardoor u amper nog kunt lopen of op een stoel zitten.
Veelvoorkomende erg vervelende bekkenpijn zwangerschap symptomen:
- Lage rugpijn.
- Toenemende pijn bij het stuitje/staartbeen/heiligbeen.
- Pijn in de liezen.
- Uitstralende pijn naar billen en achterkant van de bovenbenen (hamstring).
- Pijn rondom het schaambeen
- Startpijn bij het beginnen met lopen na lang zitten, lopen, traplopen, langdurig zitten, opstaan en omdraaien in bed.
- Toename van de pijn bij een volle blaas, begin van de menstruatie en bij het ophouden van de ontlasting.
- Pijn in de onderbuik of taille of aan de zijkanten van de baarmoeder (bandenpijn).
- Deze pijn trekt soms door naar de onderrug, schaambot, vagina en schaamlippen.
- Incontinentie
Wat is de oorzaak van rugpijn zwangerschap?
Er zijn een aantal oorzaken voor rugklachten tijdens de zwangerschap:
- Hormonen: Door het zwangerschapshormoon ‘relaxine’ worden, doorgaans vanaf de 14e week van de zwangerschap, de verbindingen tussen de bekkengewrichten soepeler als voorbereiding op de bevalling. Soms wordt het bekken té beweeglijk, waardoor de (bekkenbodem)spieren en gewrichten overbelast raken. Dit kan vervolgens zorgen voor aanhoudende pijn in de liezen, last van heupen tijdens zwangerschap en na de bevalling.
- Bekkeninstabiliteit: Als de pijn ondraaglijk wordt en/of er incontinentie ontstaat, is de kans aanwezig dat bekkenpijn overgaat in bekkeninstabiliteit bij zwangerschap (5% van de vrouwen).
- Ischias: Doordat de verbinding tussen gewrichten losser wordt, kunnen zenuwen makkelijker bekneld raken. Deze uitstralende zenuwpijn (ischias zwangerschap) begint in de rug en loopt via de bil door tot in het been.
- Bandenpijn: Zeker vanaf de twintigste week, als de buik een groeispurt inzet, trekt de baarmoeder aan de banden waarmee deze aan de rug bevestigd is. De banden rekken hierdoor uit en dat kan rugpijn bij zwangerschap
- Verkeerde houding: Door de toename in gewicht van de baarmoeder wordt de buik naar voren getrokken en ontstaat er een holle rug. Dit kan ervoor zorgen dat het bekken verkeerd belast wordt. Dit kan zorgen voor de pijnklachten in uw onderrug, onderbuik en pijn in uw liezen bij zwangerschap.
- Slappere buikspieren: De dwarse en schuine buikspieren ondersteunen de wervelkolom. Indien deze spieren zijn verslapt kan er compensatiepijn ontstaan in de bekkenbodemspieren, die veel harder moeten werken om het bekken en de onderrug te stabiliseren. Hierdoor ontstaat onderrugpijn bij zwangerschap. Vanuit het bekken kan de pijn ook uitstralen naar de bil, lies of achterkant van de bovenbenen.
- Blaasontsteking en verstoppingen: Zwangere vrouwen zijn vatbaarder voor een blaasontsteking door veranderende hormonen en doordat de baby op de blaas drukt. Hierdoor kan lage rugpijn bij zwangerschap ontstaan, net onder de ribben.
Uw behandeling bij rugpijn zwangerschap
Tijdens de uitgebreide intake onderzoeken uw bekken en lage rug en bekijken hoe uw bekkenbodemspieren werken. Soms kunnen bekkenklachten en bekkenpijn bij zwangerschap verward worden met lage rugpijn. Nadat helder is waar de klachten vandaan komen stellen we vervolgens een persoonlijk behandelplan op om uw gewrichten weer goed te laten functioneren. De Fysio Masters therapeuten weten precies wat ze moeten doen en adviseren omdat ze voor rugpijn bij zwangerschap een speciale opleiding hebben gehad.
Uw lichaam heeft enerzijds rust nodig om de gewrichten en banden te laten herstellen. Anderzijds, heeft het ook beweging nodig om spieren te versterken. Het extra voordeel van getrainde spieren is dat u hierdoor ook sneller herstelt na de bevalling. Onze fysiotherapeuten helpen u graag bij:
- Kalmeren van verkrampte spieren, opheffen van blokkades of rechtzetten gewrichten bij scheefstand door middel van manuele therapie en mobilisatie behandelingen;
- Verminderen van pijn door pijndempende (massage) therapie;
- Aanleren van ontspannen en een juiste lichaamshouding tijdens de zwangerschap bij liggen, lopen, zitten en staan;
- Bewegen en krachtiger maken van de stabiliserende spieren van de buik, billen, been en bekkenbodem door middel van oefeningen.
Uw behandeling bij rugpijn zwangerschap
Uw bekkenbodem(spieren), banden en gewrichten hebben het zwaar te verduren gehad tijdens de zwangerschap en de bevalling. Wat door zwangerschapshormoon ‘relaxine’ soepeler is geworden, moet nu weer aansterken en de oorspronkelijke vorm aannemen. Bekkeninstabiliteit na de zwangerschap komt veel voor. Daarnaast moet ook het weefsel herstellen. Belangrijk is dat uw bekken(spieren) rust krijgen en niet geprovoceerd worden voor de eerste tien tot twintig dagen. In sommige gevallen kan tijdelijke huishoudelijke hulp een waardevolle bijdrage leveren aan uw herstel. Meestal gaan de klachten binnen enkele weken tot enkele maanden vanzelf over.
Ongeveer 25% van vrouwen met lage rugklachten en bekkenpijn tijdens de zwangerschap houden na de zwangerschap ook klachten. 5% van deze groep houdt chronische bekkenpijn. Bij sommige vrouwen ontstaan de klachten pas na de bevalling. Negeer nooit de pijnsignalen en neem contact op met een fysiotherapeut. Zij zijn opgeleid om u uit uw chronische pijnsituatie te halen. Indien zij u niet goed kunnen behandelen vanwege andere medische oorzaken zullen zij u doorverwijzen.
Uw behandeling bij rugpijn en buikpijn ná een keizersnede
Ongeveer 17% van de vrouwen bevalt via een keizersnede. Het herstel na een keizersnede duurt een stuk langer dan bij een natuurlijke bevalling. De hechtingen worden vaak al na een week verwijderd. Tot 6 weken dient u rust te houden. Sommige vrouwen ondervinden pijnklachten als het litteken verkleeft. U kunt zelf uw litteken, als het volledig gesloten is, rustig wat masseren zodat de verkleving minder kans heeft. Mocht het toch vastzitten en u ondervindt er hinder van, dan is het uitstekend te behandelen middels Medical Taping.
Onze fysiotherapeuten kunnen door Medical Taping gefibroseerd weefsel, verse littekens, maar ook oudere en verkleefde littekens de spierspanning verminderen waardoor uw pijnklachten meteen verlichten. Een litteken heelt ook mooier als het getaped wordt. De genezing zal versnellen, het litteken wordt minder diep en daarnaast zorgt de tape voor een soepelere huid. De behandeling dient geruime tijd te worden herhaald, echter zijn de resultaten prachtig. Na één behandelperiode is verbetering van de huid goed te zien, dit maakt voortzetten van de behandeling eenvoudiger.
Behandelmethoden bij rugpijn zwangerschap
Fysio Masters heeft jarenlange ervaring met bekkenbodemfysiotherapie technieken. Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap of na de bevalling hun klachten goed onder controle als zij door onze fysiotherapeuten behandeld worden en onze oefeningen opvolgen. Vaak zijn een paar fysio- en manuele therapie behandelingen voldoende om de pijn fors te verminderen. Daardoor kunt u alledaagse activiteiten weer zonder moeite uitvoeren. Onderstaande behandelmethoden bieden in en na de zwangerschap een goed effect:
- Bekkenbodem fysiotherapie
- Manuele therapie (zoals Mulligan Concept en ATM Wiersma)
- Dry Needling
- Medical Taping
- Massage Therapie
- Zwangerschapsband
- Bekken oefeningen
- Fysio aan huis
Patiëntervaringen Fysio Masters
Afspraak maken bij Fysio Masters
Wordt u belemmerd door bekkenpijn of rugpijn zwangerschap? Bekkenpijn is zeker geen klacht die nou eenmaal bij een zwangerschap hoort. In de meeste gevallen is het goed te behandelen. U heeft daarvoor geen doorverwijzing nodig. Heeft u zorgen of twijfelt u? Bel of app ons gerust met uw vragen. Wij helpen u graag!
06-10343160 Whatsapp +31610343160 Online afspraak maken