Wat zijn zweepslag symptomen?
Bij een zweepslag ontstaat er tijdens het aanspannen van de spier een kleine verrekking tot een scheur in het spierweefsel. De scheur is meestal klein (1-3 cm) en zit vaak op de overgang van spier- naar peesweefsel. Vaak scheuren er ook bloedvaatjes. Een zweepslag kan in iedere spier optreden. De meest voorkomende vorm is zweepslag kuit of zweepslag been spieren. Een acute spierscheur kan in iedere spier voorkomen, bijvoorbeeld in de nek, schouder, rug, voet, been, heup, knie, enkel, bil en arm.
Veel voorkomende spierscheur symptomen van zweepslag zijn bijvoorbeeld:
- Scherpe stekende pijn in kuit bij het aanspannen en rekken
- Spierpijn kuiten blijft aanwezig na het stoppen van de activiteit
- Lichte zwelling
- Blauwe plek, meestal wat lager dan het letsel doordat de zwaartekracht de bloeduitstorting naar beneden duwt
- Functieverlies van de aangedane spier
- Mogelijk zichtbare holte of inkeping op de scheurplek
- Bij toename van de pijn in de kuit en dikte van het been is er mogelijk sprake van een zweepslag kuit trombose. Ga in dat geval meteen naar uw huisarts om verdere complicaties te vermijden
Wat is de oorzaak van zweepslag?
Over het algemeen treedt zweepslag in kuit op tijdens het sporten. De spieren raken overbelast, waardoor er plotseling een flinke pijnscheut in de kuit optreedt. Dit is het gevolg van het plotseling krachtig aanspannen van spieren bij het afzetten, wegrennen, springen of versnellen. Dit is het moment waarop de spierscheur kuit ontstaat. Een veelvoorkomende vorm van zweepslag is overbelasting kuitspier hardlopen. Men beschrijft het pijnlijke kuiten gevoel alsof iemand met een zweep tegen de kuit aan slaat. Vandaar de benaming ‘zweepslag’ of ‘coup de fouet’. Als gevolg van een spierscheuring in de kuit is het meestal niet mogelijk om door te sporten of om op het desbetreffende been te staan.
Er wordt gedacht dat de verminderde belastbaarheid van het spierweefsel op oudere leeftijd de belangrijkste oorzaak is bij een zweepslag spier. Waarschijnlijk spelen diverse factoren een rol bij het ontstaan van een zweepslag. Bijvoorbeeld, koude, vochtige weeromstandigheden, onvoldoende en eenzijdige training, harde ondergrond, slecht schoeisel, overslaan of onvoldoende warming-up en het maken van ongecoördineerde en explosieve bewegingen.
Hoe zweepslag voorkomen
Zweepslag voorkomen? Van al deze factoren is vooral de warming-up van groot belang om de spieren voor te bereiden. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat sporters die minimaal 10 minuten een warming-up hebben gedaan, een verminderde kans hebben om een zweepslag op te lopen. Ook is uit ervaring gebleken dat sporters die voor het sporten klagen over pijnlijke of stijve kuit spieren, een verhoogde kans hebben op een zweepslag.
Uw zweepslag kuit behandeling
Als u last heeft van pijn aan de kuit, is het van belang om direct het letsel hoog te houden en te koelen. Ga bijvoorbeeld op een bank zitten met uw benen op de bank en een kussen onder het pijnlijke been. Koelen doet u door middel van ijsblokjes in een plastic zak of met een ‘ice-pack’. Wikkel het ijs in een theedoek om te voorkomen dat de huid bevriest. Laat het ongeveer 10 minuten op de pijnlijke plek rusten en herhaal dit 4 a 5 keer binnen 24 uur. Door koelen vermindert u de pijn.
Zweepslag kuit oefeningen
Het is belangrijk om de spieren gedurende de eerste dagen tot een week na het letsel niet te belasten. Kunt u daarna weer zonder pijn, of met duidelijk minder pijn bewegen? Dan gaat het waarschijnlijk om een lichte blessure. Daarna kunt u proberen lichte losmakende bewegingen van de enkel in alle richtingen uit te voeren. Ook rekoefeningen zijn dan nodig. Sla een handdoek om de voorkant van u voet en trek de voet vervolgens zo langzaam naar zichzelf toe. Een lichte rek pijn mag dan optreden. Op die manier kunt u elke volgende dag weer wat meer belasten, totdat alles weer volledig pijnvrij uitvoerbaar is. Als u na 1 of 2 dagen weer kunt lopen zonder pijn is het geen ernstige zweepslag en zijn er verder geen maatregelen nodig. Wees met sport nog wel extra voorzichtig en bouw het geleidelijk weer op.
Wanneer een afspraak maken?
Als u de volgende dag of dagen niet met minder pijn kunt bewegen, of het been is pijnlijker en dikker, maak dan een afspraak met de huisarts. Bij de intake is het allereerst van belang om de oorzaak van de pijn te achterhalen en een onderscheid te maken met een achillespeesruptuur. Het klachtenpatroon in combinatie met de bevindingen bij lichamelijk onderzoek zijn meestal voldoende om de diagnose te stellen. Bij twijfel kan een echo van de kuitspier het onderzoek aanvullen. De huisarts zal u in veel gevallen doorwijzen naar een fysiotherapeut voor een zweepslag behandeling.
Behandelmethoden bij zweepslag
Met massage therapie zal de fysiotherapeut uw kuiten masseren. Het pijnlijke gebied wordt hierdoor soepeler en de zwelling zal afnemen voor een sneller herstel. Fysiotherapeuten kunnen met behulp van massages uw spier rekken waardoor de spierlengte weer zal toenemen. Het lichaam krijgt door de massagetherapie een extra prikkel om de onbalans in de kuit te herstellen. De fysio kan er daarna voor kiezen om zweepslag kuit te tapen ter ondersteuning. Onder begeleiding zal u vervolgens de spier weer gaan belasten. Een opbouwend oefenprogramma voor kracht en mobiliteit traint de spier totdat u de sportieve activiteit weer kunt hervatten. Een klein scheurtje kan in 2 weken genezen. Bij een groter scheurtje kan het zweepslag herstel ongeveer 6 tot 10 weken duren.
Communiceer met de fysio
Het is gedurende de behandelingsperiode van belang om goed te communiceren met de fysiotherapeut over de napijn die u kunt ervaren. Na de behandeling kan de kuit pijnlijker zijn dan voorheen. Deze periode mag hooguit 24 uur duren. Aan de hand van de napijn kan de fysiotherapeut de intensiteit van de behandeling aanpassen. De huiswerkoefeningen zullen zich vooral op drie punten richten: kracht, rekken, en coördinatie.
Blijf niet te lang rondlopen met zweepslag klachten zonder er wat aan te doen. Bij geen of onvoldoende behandeling kan littekenweefsel optreden in de gescheurde spieren waardoor zij voor altijd verzwakken. Met fysiotherapie begeleiding zorgt u ervoor dat de blessure niet terugkomt.
Behandelmethoden die we kunnen inzetten om zweepslag te verhelpen zijn:
- Zweepslag fysiotherapie
- Medical taping
- Manuele therapie
- Massage therapie
- Zweepslag tapen
- Zweepslag kuit oefeningen
- Compressiekous
Patiëntervaringen Fysio Masters
“Ik ben voor een zweepslag naar deze fysiotherapeute gegaan. Ik ben daar zeer goed geholpen zowel verbaal hoe deze blessure te behandelen is als wel het daadwerkelijk intapen van de zweepslag. Het was een lichte blessure en kon na de tweede keer mijn oefeningen zelf voortzetten. Verder kreeg ik het advies om de app “versterk je enkel” te downloaden en om de door haar geadviseerde oefeningen te doen.” Zorgkaart Nederland – 21 januari 2019
“Kon al maanden nauwelijks meer lopen, had verschrikkelijke pijn aan de kuit en het linker achterdijbeen, was echt bijna ondragelijk! Had voordien een chiropractor en 2 andere fysiotherapeuten bezocht. Deze hebben mij niet serieus genomen, terwijl ik precies wist wat ik mankeerde omdat mij dit in 2007 ook was overkomen. Ik ben Lena echt enorm dankbaar. Ik kan eigenlijk nog steeds niet bevatten dat de nachtmerrie na 3 behandelingen voorbij is. In feite geeft zij mij mijn actieve leven wat ik had weer terug. Ter info: ik ben 67 jaar en ik kon 6 maanden lang niet lopen, zitten, staan en of liggen zonder verschrikkelijke ‘kramp’ pijn!” Zorgkaart Nederland – 6 juni 2022.
“Ik had aantal dagen last van spier in mijn kuit, kon amper lopen. Na de behandeling en adviezen voor oefeningen thuis is pijn na 3 dagen verdwenen! Erg tevreden over behandeling en aanpak! Mijn man komt hier ook en is ook zeer tevreden! Zorgkaart Nederland – 23 juni 2022.
Maak een afspraak bij Fysio Masters
Heeft u op dit moment voortdurende zweepslag symptomen en veel pijn? Laat een fysiotherapeut van Fysio Masters naar uw klachten kijken en u begeleiden met een zweepslag fysiotherapie behandeling. Wij hebben hier veel positieve behandelervaringen mee.
06-10343160 Whatsapp +31610343160 Online afspraak maken