Wat zijn frozen shoulder symptomen?
Wat is een frozen shoulder? Het is een vrijwel continu zeurende pijn diep in en rondom de schouder, vaak met uitstraling tot in de bovenarm en zelfs tot de hand. De pijn houdt wekenlang aan en bij plotselinge beweging verergert het voor langere tijd. Maar ook het te lang stilhouden van de arm is vervelend en u kunt onmogelijk op uw zij gaan liggen. Dagelijkse werkzaamheden zoals iets uit een hoge kast pakken, aan- en uitkleden, autorijden of iets in uw achterzak stoppen gaan heel moeizaam. U kunt uw schouder nauwelijks bewegen, ook niet als een ander dit probeert.
Er zijn drie stadia van deze aandoening te onderscheiden:
- De ‘verstijvende’ fase: 6 weken tot 9 maanden
Stijve schouder: Geleidelijk neemt de pijn toe en de beweeglijkheid neemt af. ’s Nachts heeft u hier het meeste last van. - De ‘bevroren’ (frozen) fase: 4 tot 9 maanden
Bevroren schouder: De pijn neemt af, maar de stijfheid blijft en u kunt tot zelfs 50% minder goed bewegen dan de andere (gezonde) arm. - De ‘ontdooien’ fase: 5 maanden tot 4 jaar
De pijn wordt minder en u kunt steeds beter, tot nagenoeg normaal bewegen.
In principe herstelt een frozen shoulder zich vanzelf, maar bij circa 5% van de mensen komt het voor dat men erna een pijnlijke en stijve schouder overhoudt. Fysiotherapie en pijnbestrijding heeft een positieve invloed op het herstel.
Wat is de frozen shoulder oorzaak?
Bij frozen shoulders is er sprake van een ontsteking van het binnenste van het gewrichtskapsel. Het buitenste gedeelte gaat hierdoor steeds meer verstijven, wat ook wel fibrosering wordt genoemd. Maar de aandoening kan ook het gevolg zijn van een langdurige beperking in het bewegen na een ongeluk of operatie aan het gewricht. Meestal is één schouder beperkt, maar in ongeveer een derde van de gevallen is de beweging in beide armen beperkt.
Een frozen shoulder komt het meeste voor tussen het 40e en 60e levensjaar en mensen met diabetes, de ziekte van Parkinson, bepaalde hart- en vaatziekten zoals een hersenbloeding hebben een verhoogd risico. Zo’n 2% tot 5% van de Nederlandse bevolking heeft weleens deze blessure gehad. En 10% tot 23% van de diabetespatiënten heeft een frozen shoulder. Bij hen duurt de aandoening vaak langer en is het effect van een frozen shoulder behandeling minder goed te voorspellen.
Uw frozen shoulder behandeling
Frozen shoulder rust of bewegen? Het is belangrijk dat u, binnen de pijngrens, blijft bewegen als u hiervan last hebt. Het zal vanzelf genezen en de stijfheid verdwijnt dan. De frozen shoulder fysiotherapie behandeling heeft als doel om het ongemak te verlichten en om de beweeglijkheid en functie van uw schouder toe te laten nemen. Tijdens de fysiotherapie behandeling wordt uitgelegd wat u het beste wel of juist niet kunt doen met uw schouder en hoe u het beste om kunt gaan met de dagelijkse werkzaamheden zoals sporten, het huishouden, werken of autorijden. Mocht het verloop anders zijn dan normaal, dan kan er aanvullend onderzoek en een andere behandeling voorgesteld worden in overleg met uw huisarts.
Behandelmethoden
De frozen shoulder behandeling begint met niet-operatieve behandelingsmogelijkheden. Dit zijn:
- Fysiotherapie
- Manuele therapie
- Frozen shoulder mitella
- Dry Needling
- Frozen shoulder tapen
- Frozen shoulder pijnbestrijding: Medicijnen om de ontsteking tegen te gaan en de pijn te verzachten
Patiëntervaringen Fysio Masters
“Luuk van Aller straalt bij de eerste kennismaking direct vriendelijkheid en vertrouwen uit. Hij geeft je een veilig gevoel, luistert naar de klacht waarvoor je komt en neemt deze serieus. Hij aarzelt ook niet om naar het grotere geheel van je lijf te kijken en hierdoor er voor te zorgen dat je frozen shoulder klacht zeer deskundig verholpen wordt. Daarnaast maakt hij goed gebruik van zijn grote kennis (fysio en manueel therapeut) om de behandeling optimaal te laten slagen. Kortom zeer tevreden!” Zorgkaart Nederland – 26 mei 2020.
“Lena Grootendorst heeft mij uitstekend geholpen. Ze luistert goed en begrijpt direct wat er speelt en past een goede behandeling toe. Bij aanvang van behandeling had ik al twee jaar schouderklachten. Mijn verwachting er vanaf te komen werd door Lena overtroffen. Na hooguit vijf behandelingen en opgegeven oefeningen thuis ben ik gewoon weer klachtenvrij. Bijzonder prettige en kundige, professionele fysiotherapeut met verschillende mogelijkheden (dry needling, triggerpoint, manuele therapie) Superblij!” Zorgkaart Nederland – 21 juni 2022.
“Spierverrekking in rechter schouder die middels dry needling direct is verholpen na 1 behandeling, zeer te spreken over Ronald Bus over hoe hij te werk ging etc.” Zorgkaart Nederland – 11 oktober 2022.
Afspraak maken
Herkent u de symptomen van frozen shoulder klachten bij uzelf? Wilt u beginnen met sporten, maar weet u niet of dit verstandig of haalbaar is? Wilt u specifieke oefeningen om uw schouders te versterken om daarmee een frozen shoulder te voorkomen? Neem vandaag nog contact op en maak een afspraak en help uzelf en laat uw frozen shoulder behandelen door een schouder expert! De fysiotherapeuten van Fysio Masters weten hoe ze uw schouderklachten kunnen verhelpen. Er is een oplossing!
06-10343160 Whatsapp +31610343160 Online afspraak maken