Wat zijn de tennisarm symptomen?
Als er sprake is van pijnklachten aan de buitenzijde van de elleboog, wordt dit vaak een ‘tenniselleboog’ of een ‘tennisarm’ genoemd. U heeft dan last van:
- Pijn in de elleboog bij het bovenhands oppakken van voorwerpen (zoals spullen uit een la) of bij het geven van een hand.
- Pijn in de elleboog bij het opstaan en het eerste buigen en strekken.
- Stijfheid van de elleboog.
- Vermoeidheid in de arm, uitstraling naar de onderarm of hand of zelfs tintelingen in de vingers.
- Krachtverlies in de arm en/of hand.
Wat is de oorzaak?
Tennis heeft eigenlijk weinig te maken als oorzaak van tennisarm klachten. De pijn wordt veroorzaakt door een langdurige ‘trek’ op de bot-pees-overgang aan de buitenkant van de elleboog waardoor een peesontsteking kan ontstaan. Een tenniselleboog ontstaat vrijwel altijd door overbelasting. Bijvoorbeeld door zwaar werk. Veel zwaar tillen, veel draaien met je onderarmen (bijvoorbeeld het uitwringen van een handdoek). Ook lang zitten in een bepaalde houding kan de oorzaak zijn. De fysio kijkt samen met u wat de oorzaak zou kunnen zijn van uw specifieke tennisarm klacht en hoe dit het meest effectief behandeld kan worden.
Uw tennisarm behandeling
Wij zetten diverse specialisaties in bij het effectief behandelen van een tennisarm. Door middel van manuele therapie kunnen de herstel belemmerende blokkades opgeheven worden, zodat het herstel kan plaatsvinden. Ook hebben wij goede ervaringen met het toepassen van dry needling voor een tennisarm. Als er sprake is van tintelingen, wordt neurodynamica toegepast.
Daarnaast is voor een tennisarm fysiotherapie een zeer effectieve behandelmethode ter ondersteuning van het herstel in de vorm van massages, rektechnieken, mobilisaties en oefeningen. Als het langdurig in dezelfde houding zitten de oorzaak is van de blessure, kan Cesar oefentherapie ook ingezet worden. Naast de behandeling kan de fysiotherapeut ook adviseren om een brace te dragen ter ondersteuning van het herstel.
Behandelmethoden
Afhankelijk van de intake en het onderzoek kijken we welke behandelmethode het meest effectief is. De onderstaande specialisaties worden vaak ingezet om de klachten te verhelpen:
- Fysiotherapie
- EPTE therapie
- Manuele therapie
- Tennisarm Masseren
- Dry needling
- Tennisarm tapen
- Tennisarm oefeningen (via Physitrack app)
- Tennisarm brace of tenniselleboog bandage (Uit onderzoek blijkt dat het dragen hiervan direct de pijn vermindert)
Patiëntervaringen Fysio Masters
“De klacht van mijn tennisarm is besproken en vervolgens goed behandeld. Heb ook diverse oefeningen mee naar huis gekregen. Door de corona heb ik zelf veel en consequent mijn oefeningen thuis uitgevoerd. Hierdoor werd mijn klacht steeds minder. Al met al ben ik niet veel in de praktijk geweest, maar ben zeer tevreden.” Zorgkaart Nederland – 27 juli 2020.
“Ik ben heel tevreden over de behandeling van mijn schouder/arm klachten. Bij ieder bezoek is er de tijd genomen om te luisteren naar de klachten van dat moment en iedere keer weer is dat omgezet naar een juiste behandeling met pijnverlichting als gevolg. Persoonlijke aandacht en een veilige omgeving heb ik als heel prettig ervaren.” Zorgkaart Nederland – 14 februari 2024.
“Ronald is een zeer prettige zorgverlener, voelde me gelijk op mijn gemak. Duidelijke uitleg van waar het probleem zit en wat ik ermee kan doen. Dit heeft zeker in mijn herstel geholpen. Hoop niet dat het nodig is maar mocht ik weer hulp nodig hebben ga ik zeker terug. Ook geen onnodig veel behandelingen! Ook heel fijn.” Zorgkaart Nederland – 30 mei 2024.
Afspraak maken
Fysio Masters therapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van een tennisarm. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons gerust. Wij staan 6 dagen per week voor u klaar en helpen u graag!
06-10343160 Whatsapp +31610343160 Online afspraak maken