Wat is manuele lymfedrainage (MLD)?
Lymfedrainage is een zachte massagetechniek voor het stimuleren van het lymfestelsel. Lymfevaten hebben eigen spiertjes met een “pompende” werking. Dit zorgt daardoor voor het vooruitduwen van het lymfevocht. Kleine klepjes in de lymfebanen voorkomen vervolgens het terugstromen van de lymfe. Wanneer sprake is van een stoornis is het nodig om het lymfestelsel te stimuleren. Door middel van een zachte pompende lymfedrainage massagebeweging stimuleert de vochtopname door de lymfvaten. Waardoor een verbeterde en snellere afvoer van het teveel aan vocht (oedeem) mogelijk wordt. Het verhoogt bovendien de transportcapaciteit van het lymfestelsel.
Hoe werkt manuele lymfedrainage?
Manuele lymfedrainage therapie maakt gebruik van zachte massage en bepaalde massage handgrepen om zo de eigen beweeglijkheid van het lymfevatensysteem te activeren en stimuleren. Dit heeft de volgende voordelen:
- Vergroten van de afvoermogelijkheden van lymfe.
- Wegmasseren en verplaatsen van lymfe naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is, waardoor het daar vandaan in de circulatie kan worden opgenomen.
- Opnieuw aanmaken van kleine en oppervlakkige lymfevaatjes.
Het draineren start meestal in het halsgebied. Het maakt zo de weg vrij voor lymfe uit andere delen van het lichaam. Vervolgens draineren en masseren we de okselklieren en liesklieren in de gezonde gebieden. Zo ontstaat er in de goed werkende lichaamsdelen ruimte om lymfe uit het probleemgebied te ontvangen. Door daarna vanuit het oedeemgebied over de waterscheiding naar een gezond lymfegebied te masseren, ontstaat er een alternatieve afvoerroute.
Ten slotte masseert de therapeut het oedeemgebied, in de richting van de waterscheiding en in een goed werkend lymfegebied. Vaak zijn er belemmerende littekens of hardnekkige plekken met bindweefselvorming. In dat geval is het nodig om diepere massagetechnieken toe te passen voor het losmaken van het weefsel. Hoe zachter het weefsel, hoe makkelijker de ontstuwing van het oedeemgebied.
Wat is manuele lymfedrainage volgens Vodder?
De manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder is in 1932 ontwikkeld door Dr. Emil Vodder, een Deense bioloog. Deze zachte massagevorm was in die tijd revolutionair en is toepasbaar op het gehele lichaam. Het stimuleert de vochtdoorstroming, heft eventuele stagnatie op, verhoogt de weerstand, verlaagt stress en optimaliseert het hormonale stelsel. Het bijzondere van de oedeemtherapie Vodder is dat deze methode zowel gericht is op de drainerende werking van het lymfstelsel als ook op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht.
Bij welke klachten helpt manuele lymfedrainage?
De lymfedrainage behandeling heeft een positief effect bij lymfoedeem en lipoedeem. Maar het is altijd een onderdeel van een combinatie van behandelingen. Lymfedrainage zorgt bij lymfeoedeem voor het verminderen van het oedeem en het zoveel mogelijk verminderen van de zwelling. Soms is dagelijkse behandeling nodig, zolang het oedeem nog kan verminderen.
Bij lipoedeem zorgt manuele lymfe drainage voor het verminderen van de pijn. Doordat lipoedeem pijnlijk is bij aanraken of stoten, is het daardoor lastig om de druk van zwachtels en elastische kousen te verdragen. In dat geval zal de oedeemtherapeut eerst beginnen met lymfedrainage. De huid is daardoor minder gevoelig voor druk en de spanning en lipoedeem pijn zal vervolgens verminderen.
Wanneer wordt manuele lymfedrainage niet toegepast?
Wanneer er naast lymfeoedeem sprake is van één van de volgende aandoeningen, kan manuele lymfdrainage minder therapeutisch profijt bieden:
- Hoge bloeddruk: alleen MLD in combinatie met controle van hartfuncties.
- Acute diepe veneuze trombose: manuele lymfdrainage niet mogelijk aan de aangedane zijde en in de buik.
- Acute infectie of ontsteking: zoals koorts, wondroos (erysipelas), tbc, actieve astma, orgaantransplantatie en nierpathologie, volledige contra-indicatie lymfedrainage.
- Bij uitzaaiingen: in goed overleg toepassing van MLD/COF mogelijk. Zo nodig ook als onderdeel van een palliatieve behandeling.
- COPD: toepassing MLD mogelijk met rustige opbouw van behandeling rustig wordt opgebouwd (in eerste instantie met 20 minuten). Blijven negatieve reacties uit, dan kan men de behandelduur vervolgens met 5-10 minuten per keer verlengen.
- Hartfalen: geen therapeutisch profijt van MLD. Alleen als er ook lymfoedeem aanwezig is, kan men manuele lymfdrainage inzetten. Belangrijk om hart en longen goed in de gaten te houden.
Wie kan manuele lymfedrainage toepassen?
Een oedeemtherapeut voert meestal de manuele lymfedrainage massage uit. Deze heeft na de opleiding fysiotherapie een erkende opleiding lymfedrainage fysiotherapie gevolgd en mag zich na voltooiing MLD-therapeut noemen. De oedeemfysiotherapeut heeft dus expertise met betrekking tot vochtophoping in het lichaam. Dat geeft u de zekerheid dat uw klachten altijd zo snel mogelijk verdwijnen.
Hoe lang duurt een lymfedrainage behandeling?
Een behandeling duurt gemiddeld 40 minuten. In het begin moet er intensief behandeld worden. Dit is ongeveer 3-5 keer per week. Hoe lang de totale behandeling duurt is echter per individu verschillend. Om de voortgang van de behandeling te kunnen bepalen, meten we de omvang van het oedeem regelmatig. Aan het einde van een behandelperiode van lymfedrainage massage benen kunnen er therapeutisch elastische kousen worden aangemeten waardoor het verkregen resultaat behouden kan blijven.
Lymfedrainage vergoeding
U krijgt een vergoeding van de lymfedrainage kosten uit de aanvullende verzekering vergoed en in sommige gevallen vanuit de basisverzekering. Dit laatste geldt echter alleen voor een chronische indicatie door een verwijzing vanuit de huisarts of specialist die vermeldt: ‘oedeemtherapie i.v.m. destructie van lymfatisch weefsel’. Wanneer er sprake is van kanker in de voorgeschiedenis, is er altijd een verwijzing nodig. Kortom, vraag bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor de vergoeding van manuele lymfedrainage.
Wat kan Fysio Masters voor u betekenen?
Bij Fysio Masters werkt een gespecialiseerde oedeemtherapeut met jarenlange ervaring en vakbekwaamheid. Faranak Memarian is gediplomeerd MLD-therapeut en ook instructrice van de 2-daagse Post-HBO Oedeemtherapie opleiding bij De Berekuyl Academy. Dankzij haar opleiding en jarenlange ervaring weet zij als geen ander wat werkt, hoe oedeem ontstaat en welke behandeling wél helpt. Zij zal uw behandeling altijd eerst afstemmen op het stadium van uw oedeem. Naast manuele lymfedrainage kan onze oedeemtherapeut ook andere behandelingsmethoden toepassen zoals compressietherapie, oefentherapie, lymfetaping, huidverzorging, ademhalingsoefeningen en zelfmanagement.
Patiëntervaringen Fysio Masters
“Zichtbare verbetering oedeem. Professioneel. Prettig. Efficiënt. Harde werker. Komt afspraken na. Doelgericht. Goed in samenwerken. Ook met de patiënt. Zorgzaam. Luisterend oor.” Zorgkaart Nederland – 11 februari 2021.
“Bijzonder vriendelijk en kundig! Mevrouw Faranak Simonse heeft me op een hele prettige en rustige manier geholpen. Dankzij haar lymfedrainage massage en de medical tape, werd de hevige pijn in borst direct verlicht. Gecombineerd met de behandelingen van haar collega mevrouw Waanders en de meegekregen thuisoefeningen, waren mijn pijnklachten al na een paar behandelingen zo goed als weg. Enorm dankbaar!” Zorgkaart Nederland – 15 april 2021.
“Ontzettende fijne praktijk, ik heb lymfedrainage gehad en dry needling. Beiden behandelingen zijn erg goed uitgevoerd. Afgelopen keer erg last van mijn bovenarm overbelast binnen no time was het verholpen! Zeer vriendelijk behulpzaam en makkelijk te bereiken. Geen lange wachttijden, ik kon gelijk terecht! Ik raad fysio Masters zeker aan!” Zorgkaart Nederland – 29 augustus 2023.
Afspraak maken
Heeft u last van lipoedeem pijn en lymfoedeem klachten? Wilt u weten welke positieve effecten manuele lymfedrainage voor buik, armen, en benen kan hebben? Neem gerust contact op. Wij staan 6 dagen per week voor u klaar en helpen u graag verder!
06-10343160 Whatsapp +31610343160 Online afspraak maken