Wat zijn de symptomen van polsklachten?
Polsklachten zijn heel vervelend, want pols pijn of tintelingen kunnen u namelijk beperken in uw dagelijkse werkzaamheden. Veel voorkomende symptomen zijn bijvoorbeeld:
- Pijn in de pols
- Polsklachten pinkzijde
- Polsklachten duimzijde
- Pijn in pols bij opdrukken
- Pijnlijke hand en vingers
- Pijnklachten in de onderarm
- Verminderd gevoel in hand en vingers
- Krachtsverlies en verminderde knijpkracht
- Stijfheid en lokale zwelling
- Knakkend of krakend geluid
Wat is de oorzaak van polsklachten?
Er zijn veel manieren waarop hand en polsklachten kunnen ontstaan. Onze pols is namelijk complex en met dit gewricht kunnen we veel bewegingen maken. Daardoor is onze pols gevoelig voor slijtage en klachten. Deze klachten verdelen we in twee soorten, afhankelijk van de oorzaak voor het ontstaan van de pijn, als volgt:
Aspecifieke polsklachten:
De aspecifieke klachten ontstaan bijvoorbeeld door een overbelasting door zwaar werk of een sport, disbalans in de spieren door eenzijdig werk, verkeerde houding van de pols, een ontsteking door een ongeluk, slijtage in de pols en stress.
Heeft u weleens pijn in de pols bij opdrukken? Push-ups en planken zijn oefeningen die uw polsen en onderarmen enorm belasten. De pezen van uw pols en onderarm rekken daardoor op omdat u daar met uw hele lijf op leunt en het gewicht van uw lichaam met kracht omhoog drukt. Doet u dat verkeerd? Bent u aan het opbouwen? Of heeft u gevoelige polsen? Dan kunt u als gevolg hiervan flinke last van pees en aanhechtingen krijgen. Deze aspecifieke klachten leiden daardoor vaak tot zwellingen, pijn en eventueel een ontsteking.
Specifieke polsklachten:
Daarentegen hebben specifieke klachten een duidelijke, specifieke oorzaak. Een voorbeeld is een botbreuk door een val op de pols. Dit moet door middel van aanvullende diagnostiek worden vastgesteld. Hieronder leest u meer over de klachten, symptomen, oorzaken en behandelingen bij diverse aandoeningen:
TFCC (met name klachten pinkzijde)
Instabiele pols (met name klachten pinkzijde)
PT Artrose (met name klachten pinkzijde)
Syndroom van De Quervain (met name polsklachten duimzijde)
Welke soorten polsklachten zijn er?
Polsklachten verdelen we, naarmate de duur van de pijn, in acute en chronische klachten:
Acute polsklachten:
Acute pijn in de pols betekent dat de pijn ineens ontstaat. Doordat er sprake is van acute overbelasting kunnen scheurtjes en beschadigingen van de discus ontstaan. Denk hierbij aan polsklachten na val op de pols, waarbij de pols in een gestrekte en gedraaide stand staat. Acute polsklachten duren minder lang dan zes weken. Ze gaan door natuurlijk herstel vaak vanzelf over, maar behandeling zorgt ervoor dat de klachten niet chronisch worden. Daardoor bent u ook nog sneller verlost van de pijn. Komen de klachten later toch terug? In dat geval is het aan te raden hier snel wat aan te doen.
Chronische polsklachten:
Chronische pijnklachten in de pols houden langer dan drie maanden aan. Dit kan komen doordat de pols instabiel is. Chronische polsklachten hebben invloed op het uitvoeren van uw werk. Een effectieve behandeling kan vervolgens zorgen voor pijnvermindering doordat het patroon doorbroken is.
Uw behandeling bij polsklachten
Als u last hebt van pijn aan de pols, klachten pinkzijde of duimzijde is het allereerst van belang om de exacte oorzaak van deze pijn te achterhalen. Na een uitgebreide intake brengen we samen met u de oorzaak van uw klachten in kaart. De behandelmethode voor de polsklachten behandeling bepalen we vervolgens aan de hand van de oorzaak van de klachten. Voor elk polsprobleem is er een adequate aanpak.
De belangrijkste doelstellingen zijn samengevat het volgende:
- Het verminderen van pijn;
- Soepeler kunnen bewegen;
- Een juiste polshouding;
- Meer kracht en stabiliteit in de pols door middel van oefeningen.
Het resultaat: een sterkere pols die verlost is van pijn en soepeler kan bewegen.
Behandelmethoden bij polsklachten
Onze handtherapeuten Michelle Klaver en Faranak Memarian zijn post-hbo geschoold in de handtherapie. Door onze nauwe samenwerking met huisartsen en specialisten, behalen we optimaal resultaat. De behandelmethoden verschillen per persoon, per klacht. Fysio Masters heeft jarenlange ervaring met de geschikte behandelmethoden binnen polsklachten fysiotherapie. Onze aanpak is bewezen doeltreffend, onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek en positieve reviews van beoordelingen op Zorgkaart.
Blijf bij twijfel niet te lang lopen met pijn in pols en vraag dus tijdig om hulp. Om ergere of chronische polsklachten te voorkomen is het verstandig om door een handtherapeut naar uw pols te laten kijken. Behandelmethoden die we kunnen inzetten om polsklachten te verhelpen zijn:
- Handtherapie
- Manuele therapie
- Dry Needling
- Triggerpoint behandeling
- Medical taping pols
- Polsbrace
- Pols oefeningen
Patiëntervaringen Fysio Masters
“Ik kwam bij Michelle met een zeer pijnlijke pols. Ben goed geholpen. Ik kreeg goede oefeningen en adviezen. Er was snel resultaat.” Zorgkaart Nederland – 3 augustus 2020.
“Ik had erg veel pijn tijdens het tennissen, door een lichte peesontsteking in de rechterpols. Na enkele behandelingen door de fysiotherapeut voelde ik snel verbetering. Tevens werd tijdens de aandoening het een en ander begrijpelijk uitgelegd. Echt heel tevreden.” Zorgkaart Nederland – 27 november 2020.
“Michelle zag meteen dat mijn polsblessure veroorzaakt was door een gescheurde meniscus. Iets wat de artsen niet hadden opgemerkt. Dankzij haar ben ik snel verwezen naar een goede kliniek en op tijd aan mijn pols geopereerd. Na de operatie zat mijn onderarm in een spalk en kon ik deze nauwelijks bewegen. Daardoor heb ik mijn schouder zwaar overbelast, met veel pijn tot gevolg. Michelle helpt mij ontzettend goed met massage en oefeningen om de arm weer helemaal beweegbaar te krijgen. Altijd vriendelijk, belangstellend en meelevend. Top fysiotherapeute!” Zorgkaart Nederland – 29 april 2021.
Maak een afspraak
Heeft u op dit moment pijn in uw pols? Laat een gespecialiseerde handtherapeut van Fysio Masters naar uw klachten kijken en een fysiotherapie behandeling voor u samenstellen. Bel ons nu met uw vragen of maak vrijblijvend een afspraak! Dan kunt u daarna goed geïnformeerd besluiten wat u wilt doen. Neem gerust contact op.
06-10343160 Whatsapp +31610343160 Online afspraak maken