Wat is kaakfysiotherapie?
Kaakfysiotherapie (ofwel orofaciale fysiotherapie) blijkt bewezen effectief te zijn. De kaakfysiotherapeut (ook wel orofaciaal fysiotherapeut of CRAFTA® therapeut) heeft na de opleiding fysiotherapie een erkende opleiding kaak fysiotherapie gevolgd. Hij of zij heeft daardoor de benodigde kennis voor het effectief behandelen van problemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van zenuwen, spieren of gewrichten in het hoofd/halsgebied en/of het kauwstelsel.
CRAFTA® fysiotherapie
Nederland heeft meerdere erkende (master)opleidingen voor de specialisatie kaakfysiotherapie: de opleiding tot CRAFTA® therapeut (voor CranioFaciale therapie) en de opleiding tot orofaciaal fysio. Bij Fysio Masters heeft Robert Ham de opleiding Manuele Therapie bij patiënten met problemen in kaak en halsgebied aan de Hogeschool Utrecht met succes doorlopen. Samira Waanders heeft deze kaakspecialisatie gedaan binnen de opleiding van Wobke Wiersma. Lech Kowalski en Niels Baauw hebben CRAFTA gevolgd. Daardoor heeft u de zekerheid dat uw klachten altijd zo snel mogelijk verdwijnen.
Bekijk de volgende video voor meer uitleg over CRAFTA® fysiotherapie:
Bij welke klachten moet ik naar de kaakfysiotherapeut?
Stoornissen in het hoofd- en halsgebied kunnen aanleiding zijn voor het toepassen van kaak fysio. Diagnosen en klachten die vaak voorkomen in onze praktijk zijn bijvoorbeeld:
- Kaak klachten
- Klemmen van de kaak en tandenknarsen
- Nek- en schouderklachten
- Hoofdpijnklachten
- Duizeligheidsklachten
- Pijn in het gelaat, kaak of hoofd
- Oorsuizen, ruizen of tinnitus
- Klachten in het hoofd-halsgebied ten gevolge van spanning of stress
Kaakfysiotherapie: de behandeling
Tijdens de intake analyseert de kaak fysio de klacht uitvoerig en vraagt hij of zij onder andere wat en waar u wat voelt. Zijn er stoornissen in het hoge nek-, hoofd-, kaak- en gezichtsgebied? Dan stelt de therapeut vervolgens een behandelplan op voor het verminderen van de pijn en klachten.
Na maximaal 6 behandelingen is er vervolgens een (tussen)evaluatie. Samen kijken we of de behandeling aanslaat of niet. We zien echter meestal een duidelijke verbetering na deze periode. In overleg met de huisarts of specialist continueren ofwel stoppen we de behandeling. Of we verwijzen u door naar een andere specialist. Als dit echter niet mogelijk is, stellen we vervolgens een programma op waarin staat hoe u om kunt gaan met de klacht in het dagelijks leven. De kaak fysiotherapeut kijkt daartoe naar alle mogelijkheden waarop u zelf controle kunt krijgen over uw probleem.
Behandelmethoden bij kaakfysiotherapie
Afhankelijk van de diagnose tijdens de intake bekijkt de kaakfysiotherapeut welke behandeltechniek het meest effectief is voor uw specifieke klachten en pijn. Belangrijke vaste onderdelen van het orofaciaal fysiotherapie behandelplan zijn onder andere:
1. Voorlichting en advies
De therapeut legt uit waar de klachten mogelijk vandaan komen, maar vooral ook wat u zelf kunt doen om deze te verminderen en te voorkomen. U krijgt daartoe inzicht in de beïnvloedende oorzaken, levensstijl, eetpatronen en bad habits die misbruik maken van de kaakgewrichten. Maar ook de invloed en benadering van psychosociale aspecten. Zo krijgt u namelijk meer controle over uw klachten.
2. Massage en manuele behandeltechnieken
De kaak fysio is gespecialiseerd in het masseren van de nek- en aangezichtsspieren, het rekken van zenuwen en bewegen van gewrichten. Hij of zij gebruikt hiervoor manuele behandeltechnieken die gericht zijn op de kaak, schedel en wervelkolom. Hoge spierspanning in het kaakgebied kan onder andere voortkomen uit de nek. Onze CRAFTA therapeuten bekijken daarom zorgvuldig het hoofd- en halsgebied. Zij kunnen door middel van zachte mobiliserende technieken uw nek weer soepel maken. De spieren in dat gebied ontspannen zich vervolgens, met als gevolg een gunstig effect op uw kaakklachten.
3. Dry Needling
Naast het manueel behandelen van kaakklachten, is Dry Needling ook een methode die wij regelmatig en met succes toepassen. De spanning in de kaakspieren komt namelijk ergens vandaan. Mentale spanning speelt vaak een grote rol en levert triggerpoints (spierknopen) op. Bij triggerpoints in een van de kauwspieren, zorgt dry needling kaak (indien gedurende drie weken eenmaal per week toegepast) voor een bewezen en snelle pijndemping en een betere functie van de onderkaak. Bron *
4. Kaakfysiotherapie oefeningen
Voor het verminderen van uw klachten is het belangrijk dat u uw kaakgewrichten en -spieren zoveel mogelijk rust geeft. Belast ze daarom niet te zwaar, maar blijf wel bewegen. U krijgt kaak fysio oefeningen en advies voor uw persoonlijke klachten. De kaak fysio oefeningen kunt u thuis doen. Door middel van de ontspanningsoefeningen en de uitleg over kaakfysiotherapie lukt het u wellicht om van deze vervelende klachten af te komen. Uw eigen inzet hierin is echter van groot belang voor het onderhouden of verder vergroten van de ontstane verbeteringen.
Wat kan een kaakfysiotherapeut voor u betekenen?
Bij Fysio Masters hebben we meerdere gespecialiseerde kaakfysiotherapeuten met jarenlange ervaring en vakbekwaamheid op het gebied van kaak fysio. Zij hebben met behulp van de unieke combinatiebehandelingen hele goede resultaten weten te behalen. Deze bewezen behandelmethoden richten zich, in tegenstelling tot veel andere methodes, op de oorzaak van uw kaakklachten en daarmee minder op de symptomen. Migraine, nekklachten, schouderklachten hebben namelijk vaak onderliggende oorzaken. Een kaakfysiotherapeut is een specialist in het vinden van onderliggende oorzaken in het kaakgewricht en het zenuwstelsel. Het wegnemen van deze oorzaken maakt het verhelpen van verschillende soorten klachten mogelijk.
Lees ook: “7 tips om kaakklachten te verlichten” geschreven door Niels Baauw, een van onze kaakfysio’s.
Kaakfysiotherapie vergoeding
U krijgt vergoeding van de kaakfysiotherapie kosten vanuit de aanvullende verzekering. Het brengt daardoor dus geen extra kosten met zich mee. Het is echter verstandig om te informeren bij uw zorgverzekering en polisvoorwaarden te controleren. Het aantal behandelingen of bedrag dat in aanmerking komt voor vergoeding, verschilt namelijk per zorgverzekeraar.
Verwijzing nodig voor kaakfysiotherapie?
Wij werken samen met huisartsen, tandartsen, mondhygiënisten, orthodontisten, logopedisten en medisch chirurgen, zoals KNO-artsen, kaakchirurgen en neurologen. Zij kunnen naar Fysio Masters verwijzen. Een verwijzing van uw arts is echter niet verplicht. U kunt daardoor dus ook op eigen initiatief naar de kaak fysiotherapeut of een orofaciaal fysio gaan.
Patiënten ervaringen Fysio Masters
“Niels is een heel kundige fysiotherapeut die heel goed luistert naar je klachten en daarop zeer adequaat handelt. Hij heeft heel veel expertise op het gebied van mond/kaak/nek/schouders/hoofd/schedel. Hij heeft mij ontzettend goed geholpen bij mijn heftige tinnitus en ik voel mij hierdoor zoveel beter en meer ontspannen! Ik kan Niels warm aanbevelen.” Zorgkaart Nederland – 5 januari 2024.
“Erg goed geholpen met kaakproblemen. Oefeningen meegekregen en het gaat een stuk beter! Zeker aan te raden. Samira neemt de tijd en legt alles goed uit.” Zorgkaart Nederland – 3 april 2024.
“Na een lange periode van klachten aan de kaak heb ik toch besloten om een keer fysiotherapie hiervoor te proberen. En uiteindelijk heb ik hier geen moment spijt van gehad! Niels wist waar hij het over had en liet duidelijk zien om wat voor klachten het gaat. Met enkele behandelingen en duidelijke oefeningen kon ik weer zonder pijnklachten kauwen, dat is heel fijn!” Zorgkaart Nederland – 8 april 2024.
Afspraak maken
Heeft u last van de hoofd, hals, gezicht en kaakklachten? Heeft u de behoefte daar eens met een deskundige over te praten? Wilt u weten hoe wij onze kaakfysiotherapie in Laren en Eemnes specifiek afstemmen op uw klachten en u hiermee kunnen helpen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
06-10343160 Whatsapp +31610343160 Online afspraak maken