Wat zijn de COPD symptomen?
De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Diseases (chronische obstructie van de luchtwegen). Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Typische COPD klachten zijn:
- Kortademigheid, vooral bij inspanning
- Chronisch hoesten
- Slijm ophoesten
- Piepende ademhaling
- Moeilijkheden bij uitademen
- Benauwdheid
- Frequente verkoudheid of griep
- Verslechtering van lichamelijke conditie
- Blauwe nagels
- Weinig energie
- Afvallen zonder te proberen (in latere stadia)
- Gezwollen enkels , voeten of benen
COPD een chronische ziekte waarbij de longen altijd vol zitten met kleine ontstekingen, die blijvende schade veroorzaken. Deze ziekte wordt gekenmerkt door longaanvallen (COPD exacerbatie) en een verergerd beloop waardoor de symptomen toenemen. Bij beginnende COPD heeft u vooral last bij zware lichamelijke inspanning, zoals sporten. Als deze aandoening verergert, word u al benauwd van aankleden, een stukje lopen of boodschappen doen. Naarmate de klachten ernstiger worden, kost normaal ademen steeds meer energie en word je sneller benauwd. In ernstige vorm levert deze aandoening grote beperkingen op.
Als gevolg van deze aandoening treedt een afname van conditie, spierkracht en lichaamsgewicht op. Ook overgewicht komt veel voor. Dit resulteert in beperkingen in fysiek functioneren en afname in kwaliteit van leven. Ruim één derde van de mensen met deze aandoening ervaart dat hun longziekte emotioneel een weerslag heeft op hun leven. Ruim één derde van de mensen met deze ziekte in de leeftijd van 15-64 jaar is arbeidsongeschikt, waarvan de grote meerderheid (69%) volledig arbeidsongeschikt.
>> Doe de COPD test online
In Nederland zijn bijna 600.000 mensen met de diagnose COPD. Naar schatting hebben nog eens 300.000 mensen een zeer groot risico hierop, zonder dat zij dit zelf weten. Terwijl het juist zo belangrijk is om er op tijd bij te zijn. Daarmee zou u erger kunnen voorkomen. Bent u tussen de 40 en 70 jaar en hoest u regelmatig? Of bent u snel buiten adem? Dan kan dit een teken zijn dat u het heeft. Doe de test om te zien of u risico heeft op deze chronische ziekte.
Wat zijn de COPD oorzaken?
Roken is de belangrijkste oorzaak. Maar ook mensen die zelf nooit gerookt hebben kunnen het krijgen. Als u het hebt, is het slijmvlies van uw luchtwegen langdurig ontstoken. Bijvoorbeeld door verkoudheid van luchtweginfecties, prikkelende lucht van rook en uitlaatgassen (fijn stof), schadelijke stoffen op het werk (houtstof, lijm, verfdampen), meeroken, slecht behandelde astma of door een erfelijke ziekte wordt de ontsteking van het slijmvlies erger. Na verloop van tijd beschadigt deze ontsteking uw longen. De kleine luchtwegen verliezen langzamerhand hun stevigheid en de longen worden minder rekbaar.
Uw COPD behandeling
Genezen van COPD is helaas nog niet mogelijk. Het goede nieuws is dat u met de juiste behandeling en leefstijlaanpassingen het ziekteproces wel kunt vertragen en zorgen dat u minder klachten heeft.
>> Wat kunt u zelf doen?
Medicijnen kunnen de longen niet herstellen, maar zorgen er wel voor dat u minder hoest en minder benauwd bent. Door COPD medicatie is het gemakkelijker om actief te blijven. Daarnaast is een gezonde leefstijl voor COPD-patiënten extra belangrijk. Stoppen met roken, gezond eten en streven naar een optimaal gewicht houden uw conditie op peil en zorgen ervoor dat de klachten afnemen.
Voldoende bewegen met deze ziekte is nog niet zo gemakkelijk. Bij inspanning krijg u vaak extra last van benauwdheid en hoestbuien. Misschien durf u zichzelf helemaal niet meer in te spannen omdat u het daar telkens zo benauwd van krijgt. Toch is beweging juist voor mensen met deze ziekte van levensbelang. Spieren die getraind worden, hebben minder zuurstof nodig. Hierdoor vermindert de benauwdheid. Bij onvoldoende beweging, nemen juist de klachten toe. Na verloop van tijd zult u steeds benauwder worden en daardoor minder kunnen doen.
>> Wat kan COPD fysiotherapie doen?
Huisartsen adviseren fysiotherapie of verwijzen naar een COPD longrevalidatieprogramma. Zij doen dat indien een patiënt er zelf niet in slaagt voldoende fysiek actief te zijn, bijvoorbeeld vanwege kortademigheid. Jaarlijks bezoeken bijna 45% van patiënten met deze ziekte de fysiotherapeut om hun conditie te verbeteren en benauwdheid te verminderen.
Onze behandelmethoden
De behandeling start met een intake voor een juiste diagnose. Vervolgens bekijkt de fysiotherapeut welke COPD revalidatie aanpak het meest effectief zal zijn voor uw specifieke longklachten en pijn. Tijdens het COPD fysiotherapie behandeltraject maken wij gebruik van:
- Ademhalingsoefeningen
- Inademspiertraining
- Advies voor lichaamshouding
- Ontspanningsoefeningen
- Technieken om met slijm om te gaan
- Oefentherapie voor conditie- en krachttoename
- Fysiotherapie COPD oefeningen
Patiëntervaringen Fysio Masters
“Zeer prettig en professioneel geholpen!” Zorgkaart Nederland – 17 november 2020.
“Faranak heeft me heel goed op weg geholpen met mijn COPD. Het gaat langzaam aan een stukje beter, we blijven lekker door gaan op de ingeslagen weg. Een vakvrouw, weet waar ze het over heeft!” Zorgkaart Nederland – 10 april 2024.
Maak een afspraak
Wilt u meer informatie over COPD fysio? Neem dan gerust contact op met een van onze ervaren fysiotherapeuten. Bel ons nu voor een effectieve behandeling.
06-10343160 Whatsapp +31610343160 Online afspraak maken