Wat zijn de symptomen van osteoporose?
Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. Het is een stofwisselingsstoornis van het skelet waardoor de botten brozer worden en makkelijk breken. Bij meer dan 900.000 Nederlanders komt deze aandoening voor. Het begint vaak onopgemerkt, maar door een aantal signalen die gepaard gaan met pijn kan het in een vroeg stadium herkend worden:
- Rugpijn door een zwakker geworden wervelkolom of wervel beschadiging
- Pijnlijke botten
- Gebogen houding
- Bochel in de rug
- Inzakking, korter worden op hoge leeftijd
Veel mensen merken pas dat ze osteoporose hebben als ze spontaan of na een zachte val een of meerdere botbreuken hebben.
Osteoporose testen
Er zijn verschillende osteoporose testen. Met behulp van een röntgenfoto of DEXA-scan kan de diagnose osteoporose worden gesteld. Op een röntgenfoto kan een wervelfractuur na bijvoorbeeld een val in beeld gebracht worden. Ook kan op deze foto te zien zijn dat één of meerdere wervels zijn ingezakt wat kan duiden op osteoporose. Met een DEXA-scan kan de botdichtheid worden gemeten.
Wat is de oorzaak van osteoporose?
Het menselijk lichaam breekt voortdurend bot af en maakt weer nieuw bot aan, wat gereguleerd wordt door hormonen, vitamines en andere boodschapperstoffen. Wanneer u ouder wordt, gaat de opbouw van het bot geleidelijk achterlopen bij de afbraak, waardoor de botten in de loop der tijd steeds minder stevig wordt. Dit gebeurt na het 35e levensjaar.
Osteoporose kan spontaan ontstaan, bijvoorbeeld door erfelijke aanleg. Maar een aantal factoren vergroot de kans op osteoporose:
- Vrouwen tijdens en na de overgang; zij maken minder vrouwelijk hormoon aan waardoor de afbraak van het bot toeneemt.
- Te weinig lichaamsbeweging; beweging bevordert de aanmaak van botweefsel.
- Een calciumtekort; voeding met weinig calcium of fosfaat, zoals fastfood, cola, worst. Calcium is het hoofdbestanddeel van botten en speelt een belangrijke rol in de aanmaak van bot.
- Vitamine D tekort; vermindert de opname van calcium uit het bloed.
- Roken of overmatig alcoholgebruik; roken en het drinken van (meer dan drie eenheden) alcohol (per dag) hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van uw botten.
- Chronisch gebruik van geneesmiddelen; van corticosteroïden (sterke ontstekingsremmers voor de behandeling van astma en reuma zoals prednison of anti-epileptica) en hoge dosis schildklierhormonen is bekend dat ze een negatief effect hebben op de balans tussen botaanmaak en botafbraak.
- Maag-, darm en (bij)schildklier aandoeningen; te snel werkende schildklieren vergroten de kans op botontkalking.
- Eetstoornis op jonge leeftijd; het effect van te weinig voeding en ondergewicht kan in het latere leven voor botontkalking zorgen omdat de botten ondervoed zijn geweest.
Wat kunt u zelf doen bij osteoporose?
De prognose osteoporose is dat het een chronische aandoening is die niet volledig te genezen is. Maar osteoporose is wel goed behandelbaar. Met behulp van de juiste behandeling en aanpassingen van uw leefstijl kan de botmassa en botdichtheid een stuk verbeteren. Er is medicatie om de afbraak van het bot te voorkomen, maar u kunt zelf ook uw leefstijl aanpassen door minimaal 1 gram calcium per dag te eten of drinken en te zorgen voor voldoende vitamine D door zonlicht of aanvullende tabletten. We adviseren daarbij te stoppen met roken, niet meer dan drie glazen alcohol per dag te drinken en te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging ter verbetering van de bot kwaliteit. Zorg er ook voor dat het risico op een val in en rond de woning geminimaliseerd wordt.
Uw behandeling bij osteoporose
Aangezien 20% van de patiënten een nieuwe botbreuk krijgt binnen 12 maanden na de eerste, is het verstandig om snel actie te ondernemen en te starten met de behandeling ervan. Fysio Masters wil voorkomen dat u iets breekt en heeft een veelomvattend programma ontwikkeld voor patiënten met osteoporose. We bespreken uw vragen en pijnklachten en geven voorlichting over osteoporose en advies over uw leefstijl. Daarnaast leren we u verantwoord en voldoende bewegen. Ook het verbeteren van de lichaamshouding is onderdeel van de behandeling van osteoporose en we geven tips voor een verminderde kans op vallen.
Behandelmethoden bij Osteoporose
Fysio Masters fysiotherapeuten hebben ruime ervaring met het opsporen en behandelen van osteoporose. Ze geven patiënten een deel van hun kwaliteit van leven terug. Veelvoorkomende behandelmethodes bij rugklachten als gevolg van osteoporose zijn:
Afspraak maken
Heeft u last van de osteoporose symptomen? Laat een fysiotherapeut van Fysio Masters naar uw klachten kijken en voor u een behandelprogramma samenstellen. Maak direct een afspraak. Dan kunt u daarna goed geïnformeerd besluiten wat u wilt doen. Wij helpen u graag!
06-10343160 Whatsapp +31610343160 Online afspraak maken